Čočka s masem
Suroviny
500 gramů čočky
5 středních mrkví
maso na kosti - kuřecí, vepřové, nebo hovězí
sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn
kokosový olej na naložení masa
3 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
Postup
S přípravou je nutné začít večer předem. Čočku dejte do misky, zalijte vodou a přidejte lžíci syrovátky nebo jablečného octa. Po chvíli zkontrolujte, a v případě potřeby přilejte více vody, čočka nabobtná a je nutné, aby byla pod vodou. Misku nechte do rána na lince, nemusíte ji přikrývat, nebo jen utěrkou.
Do druhé mísy nebo nádoby dejte maso (lze použít celé kuře, kuřecí stehna, jehněčí koleno, rameno nebo nohu). Důležité je, aby to bylo maso na kosti. Může být třeba i maso jehněčí, záleží co máte rádi nebo po ruce. Maso osolte, opepřete, potřete rozmačkaným česnekem a nastrouhaným zázvorem. Česnek a zázvor chcete do masa doslova vmasírovat, pokud jsou v mase otvory, dejte je i dovnitř. Celé maso pak zalejte kokosovým olejem. Nemusí být celé ponořené, ale ať je olejem celé dokonale promazané, i uvnitř. Mísu zakryjte folií a dejte přes noc do lednice marinovat.
Druhý den ráno už jen zbývá dát vše do pekáčku. Čočku předtím slejte a v cedníku propláchněte vodou. Přidejte mrkev nakrájenou na kostky, nebo kolečka, zamíchejte, osolte a opepřete. Na čočku položte maso a okolo dejte všechen kokosový olej, bude z lednice ztuhlý, tak ho rukama rozlámejte na kousky. Přidejte bobkový list, nebo čerstvý rozmarýn. Teď už zbývá jen přidat vodu, tak aby všechna čočka byla ponořená. Maso nechte na povrchu, jinak by byl závěrečný produkt spíš jako polévka.
Pečte spíše při velmi nízké teplotě a raději déle. Já klidně zapínám den předem na 145 stupňů, pak vypnu, nechám dojít a další den dopo to ještě na chvíli zapnu. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Můžete servírovat s kysaným zelím , nebo jinou fermentovanou zeleninou.