top of page

Řepný kvas

Aktualizováno: před 1 dnem

Dříve lidé používali kvas jako lék na infekce a k posílení zažívání a imunity.

Tento lahodný nápoj byl po dlouhá staletí používám jako lidový lék k očistě jater, krve (říká se, že alkalizuje krev), podpoře trávení, při problémech se zácpou ale i průjmy. Jeho konzumace může být nápomocná při problémech s ledvinovými kameny.

Řepný kvas je obsahuje velké množství B vitaminů jako je například B3, B5 a B6. Obsahuje také minerály jako je železo, mangan, měď, hořčík a draslík.

Červená řepa je sama o sobě plná antioxidantů a mezi jejich kvality patří dle některých studií prevence rakovinových a kardiovaskulárních onemocnění a také prevence diabetu.

Je mnoho způsobů, jak řepný kvas připravit. Zde vám nabídnu ten nejjednodušší.

Pokud vás fermentace baví a chcete experimentovat, můžete si kvas připravit i jinak. Jako základ vždy použijte červenou řepu. Můžete však přihodit česnek, zázvor, bio pomerančovou nebo citronovou kůru.


Jak řepný kvas používat a konzumovat? Možností je hned několik.

Začíná se po lžičkách, protože může způsobovat velmi silný die-off. Později můžete přidat jako nápoj. Pokud je pacient velmi citlivý, nebo dokonce trpí silnou histaminovou intolerancí, potom se doporučuje začít po kapičkách, ideálně vmíchané do vývaru nebo teplé vody. A sledovat případné reakce. Oproti šťávě z kysaného zelí je řepný kvas velice jemný a mnohem slabší a tím pádem mnohem lépe tolerovaný. I tak může u některých lidí být problematický a je nutno zavádět pomalu. Ideální dávka je malá sklenka kvasu před nebo s každým jídlem. Samotná nebo smíchaná s vlažnou vodou, vývarem.


Kvas se může také používat jako zálivka do salátů. K ochucení polévek. To vše až budete tolerovat kvas bez problémů.


Suroviny

4 větší červené řepy v bio kvalitě - pokud nebudou v bio kvalitě, tak určitě oloupat

1, 5 lžíce keltské nebo himalájské soli (nerafinované)

asi 2 litry filtrované nebo minerální vody

Postup Připravte si velkou skleněnou láhev s obsahem minimálně 2 litry, ale raději větší. Použijte láhev se širokým hrdlem. Láhev je potřeba řádně vymýt, aby v ní nezůstal žádný saponát, nebo nečistota. Ideálně vyvařit horkou vodou. Na čistém prkénku nakrájejte řepu, pokud jste ji jisti kvalitou není nutné loupat, jen pořádně umýt. Řepu krájejte na větší kusy, nikdy nestrouhejte, protože by pak fermentace probíhala velmi rychle a kvas se může zkazit. Do připravené lahve vložte nakrájenou řepu, sůl a nalijte vodu. Kvas může být až téměř k hrdlu, tento ferment nemá tendence nabobtnat. Ideální nechat asi 1 cm pod víčkěm volný. Láhev uzavřete a nechte fermentovat v chladu a temnu přibližně 8-14 dní. Délka fermentace záleží na teplotě a prostředí. Na povrchu kvasu se může objevit bílý povlak, což ne vždy znamená že je kvas zkažený. A povlak sám zmizí. Stejně se mohou na povrchu objevit bubliny a taková pěna, nic z toho není hned špatně. Nehýbejte s fermentem a neotevírejte lahev během fermentace. Prostě odložte na klidné místo a na 8 dní zapomeňte. Poté uložte do lednice.

Až bude kvas téměř prázdný, můžete do láhve znovu dolít vodu a přidat sůl a fermentaci opakovat se stejnou řepou. Tento kvas nebude ta silný jako ten první, ale i tak bude stále kvalitní. Já osobně používám pokaždé řepu čerstvou, a tu co mi zbyde použiji do salátů, nebo konzumujeme jako fermentovanou zeleninu k jídlu.

Jakou vodu použít? Použijte filtrovanou nebo minerální vodu. Nikdy nepoužívejte vodu z vodovodu, ani převařenou vodu, kvůli v ní obsaženém chloru a dalších látek, které mohou narušovat proces fermentace. Fermentace je taková alchymie, a ne vždy se podaří. Ferment je náchylný na nečistoty z vnějšího prostředí. Nejčastěji se ferment zkazí, když se řepa kontaminuje například ze špinavého prkénka, na kterém jste ji krájeli, když použijete vodu z vodovodu, nebo máte na rukou zbytky mýdla, saponátu anebo krému.





1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Bagely

bottom of page