top of page

Šťáva z kysaného zelí

Aktualizováno: 26. 9.

Suroviny

1 malé bílé zelí, nakrájené na kusy, stačí jen hrubě

4-5 hrnků filtrované vody

2 lžičky keltské soli, případně mořská nerafinovaná sůl, nebo himalájská

Postup Do mixéru vložíme zelí a necháme nasekat na drobné kousky. Poté zalijeme vodou a osolíme, znovu promixujeme. Takto připravené zelí i s tekutinou přendáme do skleněné lahve, očistíme hrdlo lahve papírovým ubrouskem a uzavřeme. Necháme fermentovat minimálně 4 dny při pokojové teplotě. Poté se přes cedník a plátýnko směs přecedí, zelí se dá stranou, může se použít na salát a jinou konzumaci.

Šťávu nalijte do skleněné, uzavřené nádoby a skladujte v lednici.

Jaké benefity má pití fermentované šťávy ze zelí?

  • Obsahuje velké množství vitamínu C

  • Obsahuje tzv. vitamin U neboli Methylmethionone, který má mnoho léčivých vlastností

  • Podporuje trávení tuků a stimuluje produkci žluče

  • Je vysoce anti mikrobiální a proti kvasinkový

  • Obsahuje I3C, silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat játra a zrychluje zpracovávání estrogenu

  • V neposlední řadě obsahuje biliony zdraví prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů a minerálů, což z něj dělá opravdovou nadupanou bombu.

Pro výrobu další dávky můžete do nového fermentu přidat 1/2 hrnku šťávy z předešlé fermentace. Fermentace tak bude rychlejší. Tento krok můžete klidně vynechat a vždy fermentovat od začátku.




13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ingredience Těsto 1 šálek mletých vlašských ořechů nebo mandlí 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce medu 1 lžička vanilkového extraktu Špetka soli Náplň 2 šálky tvarohu Med dle chuti 2 velká vajíčka 1 lži

bottom of page