Šťáva z kysaného zelí
Suroviny
1 malé bílé zelí, nakrájené na kusy, stačí jen hrubě
4-5 hrnků filtrované vody
2 lžičky keltské soli, případně mořská nerafinovaná sůl, nebo himalájská
Postup Do mixéru vložíme zelí a necháme nasekat na drobné kousky. Poté zalijeme vodou a osolíme, znovu promixujeme. Takto připravené zelí i s tekutinou přendáme do skleněné lahve, očistíme hrdlo lahve papírovým ubrouskem a uzavřeme. Necháme fermentovat minimálně 4 dny při pokojové teplotě. Poté se přes cedník a plátýnko směs přecedí, zelí se dá stranou, může se použít na salát a jinou konzumaci.
Šťávu nalijte do skleněné, uzavřené nádoby a skladujte v lednici.

Jaké benefity má pití fermentované šťávy ze zelí?
Obsahuje velké množství vitamínu C
Obsahuje tzv. vitamin U neboli Methylmethionone, který má mnoho léčivých vlastností
Podporuje trávení tuků a stimuluje produkci žluče
Je vysoce anti mikrobiální a proti kvasinkový
Obsahuje I3C, silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat játra a zrychluje zpracovávání estrogenu
V neposlední řadě obsahuje biliony zdraví prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů a minerálů, což z něj dělá opravdovou nadupanou bombu.
Pro výrobu další dávky můžete do nového fermentu přidat 1/2 hrnku šťávy z předešlé fermentace. Fermentace tak bude rychlejší. Tento krok můžete klidně vynechat a vždy fermentovat od začátku.