Bramboračka
Suroviny
25 naběraček masového nebo kostního vývaru
7-8 mrkví
1střední tuřín
1 malá brokolice
1 menší až středně velká kapusta
2 hrsti sušených hub
1 cm čerstvého zázvoru
sůl, pepř
1 lžička mletého nebo pokud máte rádi celého kmínu
čerstvá nasekaná nať na ozdobu
Postup Nejprve si dejte do misky sušené houby a zalijte je vroucí vodou. Nechte stranou. Oloupejte si mrkev, tuřín a zázvor a nakrájejte. Já jsem zvyklá krájet zeleninu do polévek na drobné kousky, ale pokud máte raději větší kusy, je to jedno. Kapustu umyjte a nakrájejte na silnější nudle, brokolici rozporcujte na drobné kousky. Do většího hrnce dejte vývar, přidejte nakrájenou mrkev, tuřín. Přidejte kmín a osolte a opepřete. Slijte vodu z hub a přidejte je to polévky. Pomalu přiveďte k varu, poté přidejte kapustu, brokolici a zázvor. Snižte teplotu a nechte pomalu pod pokličkou probublávat. Vařte asi 30 minut, dokud nebude zelenina dostatečně měkká. Servírujte ozdobené čerstvou nebo sušenou natí. Tento recept dělám nejčastěji z květáku, ale tentokrát jsem prostě měla jen brokolici. Takže pokud máte raději květák, můžete vyměnit nebo použít oboje. Místo tuřínu můžete použít brambory - ale to si necháte až na konec výzvy. Někdy přidávám ještě i nadrobno nakrájený česnek. Často také petržel nebo celer. Takže tento recept je opravdu velmi všestranný, můžete prostě použít zeleninu, kterou zrovna máte doma, nebo jakou máte rádi. Kapustu můžete nahradit kadeřávkem, nebo dokonce zelím. Můžete přidat na nudličky nakrájenou cibuli atd. Pokaždé tak bude polévka trochu jiná.