Celerový krém

Suroviny

  • 2 lžíce sádla nebo ghí

  • 1 cibule

  • 4 petržele

  • 2 menší celery

  • 1 malý květák

  • 6-8 hrnků vývaru (já jsem použila kachní)

  • sůl a pepř

  • 1 lžička mleté kurkumy

  • 1 hrnek namočených kešú ořechů

Postup Než budete polévku vařit, je nejlepší si přes noc namočit ořechy. Návod, jak na to najdete zde. Ale je to velmi jednoduché, stačí dát ořechy do misky a přidat trochu kvalitní, nerafinované soli a zalít vodou. Polévka může být i bez ořechů, ale s nimi bude chuť mnohem lepší. Do kastrolu dejte sádlo nebo ghí pomalu zahřívejte. Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte a dejte na tuk pomalu osmahnout. Nechcete, aby cibule hodně zhnědla, takže opravdu jen restovat při velmi nízké teplotě. Celer a petržel oloupejte a nakrájejte na malé kousky, přidejte na orestovanou cibuli, promíchejte a nechte dál pomalu restovat. Květák rozeberte na drobné růžičky a přidejte do kastrolu, osolte, opepřete a přidejte lžičku kurkumy a promíchejte. Chcete, aby se zelenina obalila v tuku, a potom ji podlijte vývarem. Pozvolna přiveďte k varu a nechte přiklopené pomalu vařit asi 30-35 minut, dokud nebude zelenina dokonale měkká. Poté nechte chvíli odstát, aby polévka lehce vychladla. Namočené kešú slijte a propláchnete vodou, přidejte do polévky a ručním mixérem rozmixujte polévku dohladka. Servírujte s čerstvými bylinkami, nebo nechtre pár kešú a posypte jimi hotovou polévku na talíři.

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny Těsto 1,5 hrnku mletých mandlí (mohou být i se slupkou) 1 lžíce kokosové mouky 1 lžíce medu 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného) 1 lžička jedlé sody ½ lžičky mleté skořice 1 lžička vanilko

Suroviny 1 lžíce sádla nebo ghí 1 cibule 1 lžička celého kmínu 2-4 celé bobkové listy 600 gramů vepřové kýty nebo krkovice 6 lžic sladké papriky 1 lžíce mleté kurkumy 3 hrnky kysaného zelí 4 hrnky výv

Suroviny hrušky borůvky skořice kokosový olej, máslo nebo ghí pistácie, nebo jiné ořechy nasekané nadrobno Postup Připravte si pečící misku, troubu předehřejte na 175 °C. Hrušky rozpulte, vyndejte jad