Citronová polévka s masem
Suroviny
2 lžíce sádla nebo ghí
3 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
2-3 hrnky syrové květákové rýže, tedy strouhaného květáku
3 hrnky kuřecího vývaru
2 žloutky
4 lžíce čerstvé citronové šťávy
sůl a pepř dle chuti
1 hrnek vařeného kuřecího masa z vývaru nebo pečeného kuřete
plátky citronu a petrželová nebo jiná nať na ozdobu
Postup Do hrnce dejte sádlo nebo ghí, zahřejte a přidejte nakrájený česnek, osmahněte a poté přidejte nastrouhaný květák, promíchejte, osolte a opepřete dle chuti a nechte za občasného míchání restovat asi 3 minuty. Zalijte vývarem a promíchejte a nechte pod pokličkou vařit, dokud nebude květák skoro měkký, tak asi 20 minut. Až bude květák měkký, přidejte nakrájené nebo natrhané kuřecí maso a nechte pár minut prohřát. Mezitím si připravte žloutky a vyšlehejte je s citronovou šťávou. Do malé misky si nalijte naběračku vývaru a do ní za stálého míchání nalijte pomalu vyšlehané žloutky s citronem. Nechcete, aby se vám vajíčko srazilo. Sundejte polévku ze sporáku a opatrně do ní nalejte, opět za stálého míchání směs vejce, vývaru a citronu. Promíchejte a nechte pár minut polévku odstát. Nesmíte polévku přivést znovu k varu, ani když ji budete ohřívat, jinak se vejce srazí. Na chuti to neubere, jen to pak nevypadá tak hezky. Na závěr ozdobte citronem a čerstvou natí.