top of page

Cuketové řízečky

Suroviny

  • 1 velkou nebo 2 malé cukety

  • 2-3 vejce

  • 5 lžic kokosového, mandlového nebo jiného ořechového mléka

  • 1 hrnek mletých ořechů

  • ½ hrnku strouhaného kokosu

  • 1 lžíce kurkumy

  • sůl, pepř

  • 1 hrnek tuku na smažení jako je ghí nebo sádlo


Postup Cuketu oloupejte, nakrájejte na stejně široká kolečka, asi 1,5 cm. Nechte stranou. Připravte si misku do té dejte pro začátek 2 vejce a přidejte mléko, vyšlehejte. Osolte a opepřete. Je lepší osolit vaječnou směs než samotnou cuketu, ta, když se osolí má tendenci pustit dost vody. Do druhé misky si připravte mix mletých ořechů, kokosu a kurkumy, promíchejte.

Začnete obalovat kousky cukety nejprve ve vejci a pak ve směsi ořechů, jako byste obalovali klasické řízky, ořechovou směs na cuketu pořádně rukama namačkejte. Obalené kousky si nechte na talíři, nebo prkýnku stranou. Na pánev nalijte připravený tuk, je důležité použít celý hrnek, pokud použijete málo tuku, může se obal z cukety přichytávat na pánev. Pořádně tuk zahřejte, než začnete smažit. Každý kousek osmažte pár minut a pak otočte a znovu osmažte do zlatova. Připravte si talíř a hotové řízečky na něj odkládejte. Nechte řízečky vychladnout, než budete jíst, cukety jsou uvnitř hodně horké, mluvím ze zkušenosti, byla sem netrpělivá a spálila si pusu. 🙂 Servírujte jako svačinu samotné. Výborně chutnají třeba s domácí majonézou. Dokonalé jsou také v kombinaci s některou ze zeleninových kaší. Dají se jíst i za studena.

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny 2 hrnky červené čočky 8 velkých rajčat 1 červená cibule 2 lžíce olivového oleje sůl, pepř 1 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 2 stroužky česneku 2 hrsti špenátu 3 hrnky kuřecího vývaru Postup Nej

Suroviny 500 gramů čočky 5 středních mrkví maso na kosti - kuřecí, vepřové, nebo hovězí sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn kokosový olej na naložení masa 3 stroužky česneku kousek čerstvéh

Suroviny 2 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 3-4 stroužky česneku 2 pórky 1 střední květák 4 hrnky vývaru sůl a pepř zakysaná smetana a čerstvé bylinky na ozdobu Postup Do hrnce dejte sádlo nebo ghí a pom

bottom of page