Cuketové řízečky

Updated: 6 days ago

Suroviny

  • 1 velkou nebo 2 malé cukety

  • 2-3 vejce

  • 5 lžic kokosového, mandlového nebo jiného ořechového mléka

  • 1 hrnek mletých ořechů

  • ½ hrnku strouhaného kokosu

  • 1 lžíce kurkumy

  • sůl, pepř

  • 1 hrnek tuku na smažení jako je ghí nebo sádlo

Postup Cuketu oloupejte, nakrájejte na stejně široká kolečka, asi 1,5 cm. Nechte stranou. Připravte si misku do té dejte pro začátek 2 vejce a přidejte mléko, vyšlehejte. Osolte a opepřete. Je lepší osolit vaječnou směs než samotnou cuketu, ta, když se osolí má tendenci pustit dost vody. Do druhé misky si připravte mix mletých ořechů, kokosu a kurkumy, promíchejte. Začnete obalovat kousky cukety nejprve ve vejci a pak ve směsi ořechů, jako byste obalovali klasické řízky, ořechovou směs na cuketu pořádně rukama namačkejte. Obalené kousky si nechte na talíři, nebo prkýnku stranou. Na pánev nalijte připravený tuk, je důležité použít celý hrnek, pokud použijete málo tuku, může se obal z cukety přichytávat na pánev. Pořádně tuk zahřejte, než začnete smažit. Každý kousek osmažte pár minut a pak otočte a znovu osmažte do zlatova. Připravte si talíř a hotové řízečky na něj odkládejte. Nechte řízečky vychladnout, než budete jíst, cukety jsou uvnitř hodně horké, mluvím ze zkušenosti, byla sem netrpělivá a spálila si pusu. 🙂 Servírujte jako svačinu samotné. Výborně chutnají třeba s domácí majonézou. Dokonalé jsou také v kombinaci s některou ze zeleninových kaší. Dají se jíst i za studena.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny Těsto 1,5 hrnku mletých mandlí (mohou být i se slupkou) 1 lžíce kokosové mouky 1 lžíce medu 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného) 1 lžička jedlé sody ½ lžičky mleté skořice 1 lžička vanilko

Suroviny 1 lžíce sádla nebo ghí 1 cibule 1 lžička celého kmínu 2-4 celé bobkové listy 600 gramů vepřové kýty nebo krkovice 6 lžic sladké papriky 1 lžíce mleté kurkumy 3 hrnky kysaného zelí 4 hrnky výv

Suroviny hrušky borůvky skořice kokosový olej, máslo nebo ghí pistácie, nebo jiné ořechy nasekané nadrobno Postup Připravte si pečící misku, troubu předehřejte na 175 °C. Hrušky rozpulte, vyndejte jad