Dýňové pyré
Updated: Jan 24
Může se používat jako základ pro omáčky, když ho ochutíte může to být skvělá snídaně, nebo příloha k masu. Přebytečné pyré můžete přidat do polévky, guláše a tímto jídlo zahustit.
Suroviny
1 máslová dýně, nebo jiný druh dýně
1-2 lžíce tuku – sádlo, máslo, kachní sádlo, ghí nebo olivový olej
sůl
Postup Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si pečící misku. Dýni oloupejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na stejně velké kostky, asi 2x2 cm. Dejte do pečící misky, polijte tukem, posolte a promíchejte, aby se tuk rovnoměrně rozprostřel a dýně se v něm obalila. Dejte péct do trouby na 20-30 minut, dokud nebude dýně dostatečně měkká. Nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte ručním mixérem. Pokud budete konzumovat jako přílohu, můžete přidat ½ hrnku vývaru. Servírujte s máslem, ghí nebo jiným vhodným tukem. Sladujte v lednici.