Den číslo 14: Etiketa potravin
Aktualizováno: 21. 10.
Krásnou neděli přeji všem 🤍
Dnes mám pro vás slíbené téma: Co všechno vyčteme z etikety. Tak na to mrkneme.

První krok
Zjistěte, kolik lžiček cukru balení obsahuje. Podívejte se na údaj "cukry" (běžně pouze jako "sacharidy"). Množství bývá uvedeno v gramech. Toto číslo vydělte 4,2 a vyjde vám, kolik lžiček cukru obsahuje množství uvedené na etiketě. Na etiketách bývá totiž většinou uvedeno množství na 100 g, ne na celkové množství v balení. Například, ve 100 g jogurtu je 2,4 lžičky cukru (10 : 4,2 = 2,4).
Druhý krok
Zjistěte, jak velké balení držíte v ruce. Na této etiketě není celkové množství uvedeno. Prohlédněte si tedy pořádně celé balení jogurtu a tento údaj najděte. Například, tento kelímek obsahuje 200 g jogurtu. Poté se podívejte na etiketu a zjistěte, jestli je množství cukru uvedeno pro celkové množství nebo jen na 100 g. Potom rozhodněte, jestli sníte celý jogurt nebo jen uvedené množství.
Například, celé balení ovocného jogurtu obsahuje 20 g cukru, což je 4,8 lžičky (20 : 4,2 = 4,8 lžičky).
Třetí krok
Spočítejte poměrné zastoupení cukru. Pro stanovení poměru cukru v celkovém množství vydělte množství cukru v celém balení celkovou váhou a vynásobte 100. Například, tento jogurt obsahuje 10 % cukru (20 : 200 x 100).
Pokud jdete do restaurace, dejte si pozor na skrytý cukr v pokrmech. Vyhněte se jídlům označeným jako
"na medu," "karamelizované," nebo "v balsamikové omáčce." Thajská kuchyně je často bohatá na palmový cukr, takže se jí vyhněte. Řecká kuchyně nabízí zdravé možnosti, stejně jako některá jídla v restauracích, jako jsou steaky, ryba a zelenina. Dejte si pozor na tapas a chuťovky, které často obsahují velké množství omáček. Pokud si objednáte salát, zeptejte se na složení a chtějte dresink zvlášť, abyste měli kontrolu. Omezte konzumaci nápojů, které obsahují cukr, protože mnoho nápojů ho obsahuje velké množství.
Naším cílem není trvale vyřadit cukr ze stravy. Místo toho se snažíme pročistit naše tělo a naslouchat jeho potřebám. Když máme v těle nadbytek cukru, často reagujeme na reaktivní chutě a hladinu cukru v krvi, místo aby nás řídil opravdový pocit hladu a naše skutečné skutečné potřeby.
Mrkněte na dnešní recepty na dýňové pyré a květákovou pomazánku, která se hodí například k zeleninovým hranolkám 😋
Krásný víkend! Renča