top of page

Fermentace neboli kvašení

Updated: Jan 21

Ingredience, které jídlům dodají pořádnou nálož chuti i vůně a přispějí ke zdraví Vaší střevní mikroflóry.

..je to tradiční metoda, kterou lidé po celém světě už po staletí používají k prodloužení trvanlivosti některých potravin. Během fermentace dochází k vylepšení výživového profilu dané potraviny. Kvašení také dokáže učinit potraviny stravitelnějšími 👌


Fermentace je takový zázrak pro naše zdraví.

Cukry (glukóza, fruktóza a sacharóza) se přeměňují na buňky pro energii a současně vzniká metabolický meziprodukt - kyselina mléčná, která umí vyprodukovat úžasné trávicí enzymy, ozdravuje střevní mikroflóru a snižuje obsah cukru v jídle.


Pokud ještě není fermentovaná salsa na Vašem radaru, tak už ukládejte. Má výraznou, může mít i pikantní chuť a slabé šumění, které ji odlišuje od čerstvě nakrájené klasické salsy.


Proč fermentovaná salsa?


Pro chuť! Podobně jako u dušení nebo pomalého vaření se chuť v průběhu času rozvine. Fermentace vyžaduje čas, aby se vyvinula a přidala chuť daným ingrediencím.


Existuje mnoho způsobů, jak fermentovat salsu, ale základní je, že kombinujete zeleninu, sůl a vodu a necháte několik dní mimo přímé sluneční světlo při pokojové teplotě a čekáte, až se stane kouzlo.

Rychlost fermentace je ovlivněna mnoha faktory (například vyšší teplota urychluje fermentaci), takže důležité je Vaši salsu ochutnat, jak postupuje. Salsa dokáže vykvasit za 2-3 dny, ale často ji nechávám až týden. Čím déle bude kvasit, tím bude kyselejší. Takže je důležité ji ochutnat, jak postupuje. Salsa je hotová, když jste spokojeni s její chutí. V tu chvíli sklenici uložte do lednice, kde nízké teploty zpomalí fermentaci do té míry, že ji můžete skladovat několik týdnů. Každopádně mám dojem, že tak dlouho Vám nevydrží, protože je šíleně dobrá 😉


Recept na velmi jednoduchý a rychlí ferment, který se báječně hodí snad úplně všude, každopádně nejraději ho přidávám k masu při grilování nebo do salátu. Pokud máte v salse hodně tekutiny, můžete klidně spotřebovat třeba k dochucení polévek.


Suroviny

5 rajčat

1 cibule

4 stroužky česneku (můžete vynechat)

chilli paprička (jen kdo chce salsu pálivou)

3 hrsti nasekaného koriandru

šťáva z limetky

2 lžičky soli


A jak na ní?

Připravte si sklenici a vymyjte ji horkou vodou.

Rajčata omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky, dejte do mísy. Oloupejte česnek a cibuli a nasekejte nadrobno. Pokud přidáváte chilli, tak také nasekejte nadrobno a vše přidejte k rajčatům. Poté přidejte nasekaný koriandr a vše pořádně promíchejte.


Nakonec posypte solí a znovu promíchejte.


Takto připravenou salsu dejte do sklenice a lžící pořádně utlačte, aby zelenina byla ponořená ve vlastní šťávě. Říká se tomu tzv. bezpečnostní pás - potřebujeme udržet všechny ingredience pod povrchem nálevu.

Nechejte minimálně 48 hodin v pokojové teplotě mimo přímé světlo, poté uložte do lednice.







76 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny ½ hlávky bílého zelí ½ hlávky červeného zelí 2 hrušky 4 kachní stehna s kůží sůl, pepř 1lžička celého kmínu 4 naběračky vývaru Postup Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si hluboký pe

Suroviny 1,5 kila rajčat 4 menší červené řepy 1 větší červená cibule 4-5 zelených paprik 500 gramů mletého vepřového masa sůl, pepř bobkový list (asi 3-4) 2 lžíce olivového oleje, sádla nebo ghí Postu

Suroviny 1 zralé avokádo šťáva z 1/2 limetky olivový olej 1 stroužek česneku sůl a pepř Postup Do mixéru dáme oloupané a vypeckované avokádo, osolíme, opepříme, přidáme česnek, zalijeme šťávou z limet

bottom of page