Guláš, tak trochu jinak
Suroviny
3 lžíce sádla
1 velká cibule, nadrobno nakrájená
800 gramů zvěřiny na guláš, nebo hovězího masa
450 gramů telecích jater
5-6 kousků bobkového listu
1 lžička celého kmínu (můžete vynechat)
8 hrnků vody
200 gramů čerstvého špenátu
½ středně velké dýně
Postup Do většího hrnce dejte rozehřát sádlo a poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, kmín a nechce pár minut restovat. Přidejte na kostky nakrájené maso, promíchejte s cibulí a sádlem a osolte. Maso za občasného míchání nechte zatáhnout. Mezitím si připravte játra, nakrájejte na drobné kousky a poté přidejte k masu. Promíchejte, nechte pár minut restovat a poté osolte, přidejte bobkový list a podlijte vodou. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte a nechte pod pokličkou probublávat asi 3 hodiny. Občas guláš promíchejte, případně upravte teplotu. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C, očistěte a oloupejte dýni, nakrájejte na stejně velké kostky, dejte na plech, osolte a lehce polijte olivovým olejem nebo sádlem a dejte péct na asi 30 minut, dokud nebude měkká. Po dopečení nechte dýni stranou.
Až bude guláš hotový, vmíchejte do něj špenát, promíchejte a nechte několik minut ještě povařit, aby špenát změkl. Pečenou dýni můžete bud také vmíchat do guláše, případně servírovat až na talíři společně s gulášem. Možná vás napadne, proč jsem v receptu nepoužila vývar ale vodu? Protože budete guláš pomalu vařit, vznikne vám z vody skvělý vývar. Není tedy potřeba ho do receptu přidávat. 🤍 R.