Houbová paštika
Játra jsou takový přirozený multivitamin. Je to super potravina nabitá živinami a k tomu je velmi lehce stravitelná.
Játra obsahují hodně zinku, což je v současné době viróz celkem potřeba k posílení imunitního systému, ale jejich konzumace má dobrý vliv i na zdraví vlasů a kůže. Dále jsou skvělým zdrojem železa v lehce využitelné formě, a z mého pohledu jsou nejlepším lékem anémie (chudokrevnosti). Játra také obsahují pravý vitamín A a tak potřebný vitamín D, všechny vitamíny skupiny B. Nejčastěji se o játrech mluví díky obsahu vitaminu B12, kterého má mnoho lidí velký nedostatek a je zásadní například pro tvorbu červených krvinek a důležitý při anémii.
Začněte to zkoušet pomalu, věřím, že se játra naučíte mít rádi.

Suroviny
1 lžíce sádla
½ cibule (můžete dát i celou)
3 stroužky česneku
12 žampionů
600 gramů kuřecích jater
kmín (celý nebo mletý)
bobkův list dle chuti (dala jsem asi 3-4 listy)
1 hrnek vývaru
sůl, pepř
Postup Připravte si játra, očistěte je a nakrájejte na stejně velké kousky. Oloupejte cibuli, česnek a nakrájejte najemno. Do kastrůlku dejte sádlo, zahřejte a přidejte cibuli a česnek, celý kmín a bobkův list. Nechce pár minut za občasného míchání restovat, potom přidejte nakrájená játra, promíchejte s tukem a kořením a nechte opět pomalu restovat, ať se zatáhnou. Mezitím očistěte houby a nakrájejte je na plátky a poté je přidejte do kastrůlku s játry. Opět promíchejte a nechte pár minut restovat, protože lehce pustí vodu. Nakonec podlijte hrnkem vývaru a osolte a opepřete a zakryté pokličkou nechce pomalu dusit 60 až 90 minut. Takto připravené můžete konzumovat, jak jsem již zmiňovala třeba s květákovou rýží, anebo rozmixovat na hladkou paštiku. Paštiku pak nechte vychladnout a dejte do skleničky, skladujte v lednici. Podávejte namazané na paprice, okurce, nebo s mrkví, řapíkatým celerem nebo klidně jen tak na lžičku. Samozřejmě můžete namazat na jedno z pečiva, které jsem vám již posílala.