top of page

Houbová paštika

Játra jsou takový přirozený multivitamin. Je to super potravina nabitá živinami a k tomu je velmi lehce stravitelná.

Játra obsahují hodně zinku, což je v současné době viróz celkem potřeba k posílení imunitního systému, ale jejich konzumace má dobrý vliv i na zdraví vlasů a kůže. Dále jsou skvělým zdrojem železa v lehce využitelné formě, a z mého pohledu jsou nejlepším lékem anémie (chudokrevnosti). Játra také obsahují pravý vitamín A a tak potřebný vitamín D, všechny vitamíny skupiny B. Nejčastěji se o játrech mluví díky obsahu vitaminu B12, kterého má mnoho lidí velký nedostatek a je zásadní například pro tvorbu červených krvinek a důležitý při anémii.

  • Začněte to zkoušet pomalu, věřím, že se játra naučíte mít rádi.

Suroviny

  • 1 lžíce sádla

  • ½ cibule (můžete dát i celou)

  • 3 stroužky česneku

  • 12 žampionů

  • 600 gramů kuřecích jater

  • kmín (celý nebo mletý)

  • bobkův list dle chuti (dala jsem asi 3-4 listy)

  • 1 hrnek vývaru

  • sůl, pepř

Postup Připravte si játra, očistěte je a nakrájejte na stejně velké kousky. Oloupejte cibuli, česnek a nakrájejte najemno. Do kastrůlku dejte sádlo, zahřejte a přidejte cibuli a česnek, celý kmín a bobkův list. Nechce pár minut za občasného míchání restovat, potom přidejte nakrájená játra, promíchejte s tukem a kořením a nechte opět pomalu restovat, ať se zatáhnou. Mezitím očistěte houby a nakrájejte je na plátky a poté je přidejte do kastrůlku s játry. Opět promíchejte a nechte pár minut restovat, protože lehce pustí vodu. Nakonec podlijte hrnkem vývaru a osolte a opepřete a zakryté pokličkou nechce pomalu dusit 60 až 90 minut. Takto připravené můžete konzumovat, jak jsem již zmiňovala třeba s květákovou rýží, anebo rozmixovat na hladkou paštiku. Paštiku pak nechte vychladnout a dejte do skleničky, skladujte v lednici. Podávejte namazané na paprice, okurce, nebo s mrkví, řapíkatým celerem nebo klidně jen tak na lžičku. Samozřejmě můžete namazat na jedno z pečiva, které jsem vám již posílala.


13 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny 2 hrnky červené čočky 8 velkých rajčat 1 červená cibule 2 lžíce olivového oleje sůl, pepř 1 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 2 stroužky česneku 2 hrsti špenátu 3 hrnky kuřecího vývaru Postup Nej

Suroviny 500 gramů čočky 5 středních mrkví maso na kosti - kuřecí, vepřové, nebo hovězí sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn kokosový olej na naložení masa 3 stroužky česneku kousek čerstvéh

Suroviny 2 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 3-4 stroužky česneku 2 pórky 1 střední květák 4 hrnky vývaru sůl a pepř zakysaná smetana a čerstvé bylinky na ozdobu Postup Do hrnce dejte sádlo nebo ghí a pom

bottom of page