Silný hovězí vývar
1 kg hovězího masa s kostí (Vývar pouze z masa neobsahuje sice minerály, obsahuje však cenné aminokyseliny a želatinu, která je např. důležitá právě pro hojení stěn trávicího traktu. Kosti obsahují navíc i již zmíněné minerály.)
2 cibule
1/2 celeru
2 velké mrkve
2 velké petržele
lžíci sádla
sůl, 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2,5 l vody
jablečný ocet (ten pomáhá uvolnit z kostí minerály)
dle chuti česnek a petržel

Na sádle si orestuju na větší kousky pokrájenou mrkev, celer, petržel. Pro zvýraznění chuti můžete maso a kosti nasucho opéct v troubě na 20 min, 200 st.
Vše pak dám spolu s neoloupanou (slupka dodá vývaru pěknou barvu), ale rozpůlenou cibulí, solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem do hrnce. Pokud chcete, můžete přidat i pár stroužků česneku a kousek zelené petrželky. Vše zaliju vodou a přivedu k varu.
A pak vývar táhneme v obyčejném hrnci alespoň tři hodiny. Čím déle bude vývar probublávat, tím bude polévka silnější.
Vývar nejprve sceďte přes cedník od velkých kusů a poté ještě přes plátýnko, které ho zbaví menších nečistot.
Maso oberu a podávám v polévce, nebo klidně přidávám do ostatního vaření. Pokud ale dělám polévku, tak používám čerstvou zeleninu - pokrájím jí na kostičky a chvilinku ji prohodím na pánvi.
Hotový vývar vydrží ve skle v lednici až 5 dní.