top of page

Silný hovězí vývar

1 kg hovězího masa s kostí (Vývar pouze z masa neobsahuje sice minerály, obsahuje však cenné aminokyseliny a želatinu, která je např. důležitá právě pro hojení stěn trávicího traktu. Kosti obsahují navíc i již zmíněné minerály.)

2 cibule

1/2 celeru

2 velké mrkve

2 velké petržele

lžíci sádla

sůl, 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2,5 l vody

jablečný ocet (ten pomáhá uvolnit z kostí minerály)

  • dle chuti česnek a petržel


Na sádle si orestuju na větší kousky pokrájenou mrkev, celer, petržel. Pro zvýraznění chuti můžete maso a kosti nasucho opéct v troubě na 20 min, 200 st.

Vše pak dám spolu s neoloupanou (slupka dodá vývaru pěknou barvu), ale rozpůlenou cibulí, solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem do hrnce. Pokud chcete, můžete přidat i pár stroužků česneku a kousek zelené petrželky. Vše zaliju vodou a přivedu k varu.

A pak vývar táhneme v obyčejném hrnci alespoň tři hodiny. Čím déle bude vývar probublávat, tím bude polévka silnější.

Vývar nejprve sceďte přes cedník od velkých kusů a poté ještě přes plátýnko, které ho zbaví menších nečistot.

Maso oberu a podávám v polévce, nebo klidně přidávám do ostatního vaření. Pokud ale dělám polévku, tak používám čerstvou zeleninu - pokrájím jí na kostičky a chvilinku ji prohodím na pánvi.

Hotový vývar vydrží ve skle v lednici až 5 dní.




2 views0 comments

Recent Posts

See All

Ingredience: 1 hrnek quinoy 2 hrnky vývaru (zeleninového nebo kuřecího) 2 kuřecí prsa, nakrájená na kostičky 1 avokádo, oloupané a nakrájené na plátky 1 hrnek baby špenátu 1/2 hrnku čerstvé petrželky,

Ingredience: 1 hrst jahod 1 banán 1 pomeranč (šťáva) 2 datle (odstraněné pecky) 1 sklenice vody nebo kokosového mléka Led dle potřeby Postup: Vložte všechny ingredience do mixéru. Mixujte, dokud nedos

Ingredience: 1 šálek quinoi 2 šálky vařící vody nebo zeleninového vývaru 2 středně velké papriky (červené, žluté nebo zelené), nakrájené na plátky 1 menší cuketa, nakrájená na plátky 1 cibule, nakráje

bottom of page