top of page

Silný hovězí vývar

Updated: Jan 11

1 kg hovězího masa s kostí (Vývar pouze z masa neobsahuje sice minerály, obsahuje však cenné aminokyseliny a želatinu, která je např. důležitá právě pro hojení stěn trávicího traktu. Kosti obsahují navíc i již zmíněné minerály.)

2 cibule

1/2 celeru

2 velké mrkve

2 velké petržele

lžíci sádla

sůl, 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2,5 l vody

jablečný ocet (ten pomáhá uvolnit z kostí minerály)

  • dle chuti česnek a petržel


Na sádle si orestuju na větší kousky pokrájenou mrkev, celer, petržel. Pro zvýraznění chuti můžete maso a kosti nasucho opéct v troubě na 20 min, 200 st.

Vše pak dám spolu s neoloupanou (slupka dodá vývaru pěknou barvu), ale rozpůlenou cibulí, solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem do hrnce. Pokud chcete, můžete přidat i pár stroužků česneku a kousek zelené petrželky. Vše zaliju vodou a přivedu k varu.

A pak vývar táhneme v obyčejném hrnci alespoň tři hodiny. Čím déle bude vývar probublávat, tím bude polévka silnější.

Vývar nejprve sceďte přes cedník od velkých kusů a poté ještě přes plátýnko, které ho zbaví menších nečistot.

Maso oberu a podávám v polévce, nebo klidně přidávám do ostatního vaření. Pokud ale dělám polévku, tak používám čerstvou zeleninu - pokrájím jí na kostičky a chvilinku ji prohodím na pánvi.

Hotový vývar vydrží ve skle v lednici až 5 dní.




75 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny ½ hlávky bílého zelí ½ hlávky červeného zelí 2 hrušky 4 kachní stehna s kůží sůl, pepř 1lžička celého kmínu 4 naběračky vývaru Postup Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si hluboký pe

Suroviny 1,5 kila rajčat 4 menší červené řepy 1 větší červená cibule 4-5 zelených paprik 500 gramů mletého vepřového masa sůl, pepř bobkový list (asi 3-4) 2 lžíce olivového oleje, sádla nebo ghí Postu

Suroviny 1 zralé avokádo šťáva z 1/2 limetky olivový olej 1 stroužek česneku sůl a pepř Postup Do mixéru dáme oloupané a vypeckované avokádo, osolíme, opepříme, přidáme česnek, zalijeme šťávou z limet

bottom of page