Den číslo 4: Náš ideální talíř - klíč k zdravému stravování
Vytvořila jsem pro vás náš vlastní ideální talíř, který vám poslouží jako spolehlivý průvodce správným stravováním. Během následujících dnů budeme postupně rozebírat jednotlivé části tohoto talíře a detailně se podíváme na každou složku.

Proč je tento talíř tak důležitý? Nadbytek jídla na našich talířích může způsobit přebytečný tělesný tuk a s ním spojené zdravotní problémy. Ale co vlastně našemu tělu chybí? Rozhodně nejde o cukry, tuky ani bílkoviny. Skutečným nedostatkem jsou vláknina a mikroživiny, jako jsou minerální látky a vitamíny.
Zelenina: hlavní hrdina talíře
Zelenina by měla tvořit až polovinu našeho talíře. Proč? Protože obsahuje nepostradatelnou vlákninu a mikroživiny, které náš organismus potřebuje pro optimální fungování. Vláknina pomáhá udržovat pravidelnou stolici, udržuje hladinu cukru v krvi a zajišťuje dlouhodobý pocit sytosti.
Ale neomezujte se jen na jeden druh zeleniny - čím více rozmanité zeleniny zařadíte, tím více různých vitamínů a minerálů získáte. Kombinace zeleniny nejrůznějších barev je také klíčem k zajištění různých druhů mikroživin.
Ovoce: sladký bonus
Ovoce má své místo na talíři, ale jeho podíl by neměl přesáhnout čtvrtinu. Nejlepší cesta je vsadit na sezónní ovoce různých druhů a barev. Sezónní ovoce obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů, které se mohou lišit podle druhu. Tím, že vybíráte různé druhy ovoce, získáváte pestrou směs mikroživin a antioxidantů.
Bílkoviny
Čtvrtinu talíře by měly tvořit bílkoviny, které můžete získat z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec a masa. Důležité je získávat bílkoviny z různých zdrojů, abyste pokryli všechny potřebné aminokyseliny.
Polysacharidy
Poslední čtvrtina talíře je vyhrazena polysacharidům, které by měly být ve své přirozené podobě. Můžete zvolit jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby nebo celozrnnou rýži. Dbejte na to, abyste omezili průmyslově zpracované potraviny z bílé mouky, které mají výživovou hodnotu srovnatelnou s cukrem.
Tuky
Každý talíř by měl obsahovat kvalitní tuky, jako jsou oleje z ořechů, avokádo, ryby nebo zastudena lisované rostlinné oleje. Takové tuky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a jsou nepostradatelné pro zdraví mozku, kardiovaskulární systém a celkovou vitalitu.
Vyvarujte se průmyslově vyráběným margarínům a dalším průmyslově zpracovaným olejům. Místo toho vsaďte na kvalitní máslo a tuky, které přinášejí skutečné zdravotní výhody.
Dnešní recepty: Oblíbený chléb z kešu oříšků a k němu vyzkoušejte, když už o houbách byla včera řeč, houbovou játrovou paštiku 👌
Přeji krásný den a nezapomeňte, že stále platí 2 x 20 dřepů 🙌