KAKAOVÝ CUKETOVÝ CHLEBA
SUROVINY
2,5 hrnku mletých mandlí
½ hrnku neslazeného, nepraženého kakaa
1 lžička jedlé sody
4 celá vejce
4 lžíce olivového oleje nebo ghí
1 až 2 lžíce medu, dle chuti
2 hrnky strouhané cukety
1 lžička vanilkového extraktu
ovoce na ozdobu
POSTUP Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si formu na chleba o velikosti asi 10x20cm. Formu vymažte olejem, nebo ji vyložte pečícím papírem. Do misky dejte suché suroviny, tedy mleté mandle, kakao, jedlou sodu a promíchejte. Cuketu oloupejte a nastrouhejte. Přidejte do misky se suchými surovinami a pak přidejte také med, vanilkový extrakt, olej, vejce a rozmixujte do hladkého těsta. To nalijte do připravené pečící misky, ozdobte ovocem a dejte péct na 45 minut. Podávejte s kysanou smetanou. Pokud bude cuketa mladá, můžete klidně strouhat i se slupkou, já jsem měla velké, přerostlé cukety, a tak jsem je oloupala. Pokud máte zažívací potíže, je vždy lepší cuketu oloupat, slupka může být dráždivá pro střevo.