Kapustová polévka s mletým masem
Je tady zima a u nás doma se docela non stop vaří polévky. My je jíme i v létě.
Tahle polévka, je tak sytá, že druhý chod nebudete potřebovat. Není nijak složitá. Není důvod se držet pevně receptu. Zeleninu můžete klidně obměňovat podle toho co doma máte.
Suroviny
1 lžíce sádla nebo ghí
1 cibule
500 gramů mletého masa (použila jsem krůtí)
1 lžička celého nebo mletého kmínu
1 lžička sladké červené papriky
2 cm čerstvého zázvoru
1 menší červená řepa
4 mrkve
1 malá hlávka kapusty (nebo zelí, případně obojí)
4 rajčata
6-7 hrnků vývaru
4 hrsti čerstvého špenátu
čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, koriandr atd.)
Postup Připravte si větší hrnec a dejte do něj tuk. Tuk pomalu zahřejte a přidejte oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli a kmín. Nechte pár minut pomalu restovat, poté přidejte mleté maso, osolte a přidejte papriku. Za častého míchání nechce maso pomalu restovat, dokud nebude zatažené. To trvá přibližně 10-15 minut. Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte řepu, mrkev a zázvor. Nakrájejte na stejně velké kousky, zázvor můžete nakrájet nadrobno, případně nastrouhat. Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kousky. Až bude maso zatažené, přidejte do hrnce zeleninu. Promíchejte, osolte, pokud je potřeba. A nechte dále restovat. V případě potřeby, můžete podlít jedním hrnkem vývaru, ale já jsem nemusela. Z kapusty (nebo zelí) vykrájíte košťály a poté nakrájejte na silnější nudle a přidejte do hrnce. Promíchejte a podlijte vývarem. Na hrnec zakryjte pokličkou a nechte pomalu vařit asi 35-45 minut. Občas promíchejte. Až bude zelenina měkká, přidejte špenát, promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut. Servírujte posypané čerstvými bylinkami, případně můžete přidat lžící zakysané smetany.