top of page

Kapustová polévka s mletým masem

Je tady zima a u nás doma se docela non stop vaří polévky. My je jíme i v létě.


Tahle polévka, je tak sytá, že druhý chod nebudete potřebovat. Není nijak složitá. Není důvod se držet pevně receptu. Zeleninu můžete klidně obměňovat podle toho co doma máte.


Suroviny

1 lžíce sádla nebo ghí

1 cibule

500 gramů mletého masa (použila jsem krůtí)

1 lžička celého nebo mletého kmínu

1 lžička sladké červené papriky

2 cm čerstvého zázvoru

1 menší červená řepa

4 mrkve

1 malá hlávka kapusty (nebo zelí, případně obojí)

4 rajčata

6-7 hrnků vývaru

4 hrsti čerstvého špenátu

čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, koriandr atd.)

Postup Připravte si větší hrnec a dejte do něj tuk. Tuk pomalu zahřejte a přidejte oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli a kmín. Nechte pár minut pomalu restovat, poté přidejte mleté maso, osolte a přidejte papriku. Za častého míchání nechce maso pomalu restovat, dokud nebude zatažené. To trvá přibližně 10-15 minut. Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte řepu, mrkev a zázvor. Nakrájejte na stejně velké kousky, zázvor můžete nakrájet nadrobno, případně nastrouhat. Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kousky. Až bude maso zatažené, přidejte do hrnce zeleninu. Promíchejte, osolte, pokud je potřeba. A nechte dále restovat. V případě potřeby, můžete podlít jedním hrnkem vývaru, ale já jsem nemusela. Z kapusty (nebo zelí) vykrájíte košťály a poté nakrájejte na silnější nudle a přidejte do hrnce. Promíchejte a podlijte vývarem. Na hrnec zakryjte pokličkou a nechte pomalu vařit asi 35-45 minut. Občas promíchejte. Až bude zelenina měkká, přidejte špenát, promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut. Servírujte posypané čerstvými bylinkami, případně můžete přidat lžící zakysané smetany.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny ½ hlávky bílého zelí ½ hlávky červeného zelí 2 hrušky 4 kachní stehna s kůží sůl, pepř 1lžička celého kmínu 4 naběračky vývaru Postup Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si hluboký pe

Suroviny 1,5 kila rajčat 4 menší červené řepy 1 větší červená cibule 4-5 zelených paprik 500 gramů mletého vepřového masa sůl, pepř bobkový list (asi 3-4) 2 lžíce olivového oleje, sádla nebo ghí Postu

Suroviny 1 zralé avokádo šťáva z 1/2 limetky olivový olej 1 stroužek česneku sůl a pepř Postup Do mixéru dáme oloupané a vypeckované avokádo, osolíme, opepříme, přidáme česnek, zalijeme šťávou z limet

bottom of page