Majonéza
Suroviny
2 celé vejce
2 žloutky
2 lžíce hořčice, hledejte hořčici, která není slazená, já jsem použila Dijonskou
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce syrovátky – můžete úplně klidně vynechat
1,5-2 hrníčky kokosového nebo avokádového oleje
½ lžičky nerafinované soli
trochu pepře
Postup
Pokud používáte ponorný mixér, tak do nádobky dejte suroviny přesně v tom pořadí, v jakém jsou napsané v receptu. To je základ úspěchu! Ponořte mixér dovnitř a pomalými pohyby nahoru a dolů umixujte majonézu do hladkého krému. Mně tato metoda vyhovuje nejvíce a opravdu se mi vždy povedla výborná majonéza. Pokud budete používat mixér, dejte dovnitř všechny suroviny kromě oleje. Zapněte na okamžik, aby se suroviny spojily, a poté za stálého chodu mixéru pomalu přilévejte olej. I tady je hotovo, když vznikne hladká majonéza. Přendejte do skleněné nádoby a skladujte v lednici. Pokud jste použili syrovátku, neplňte sklenici až k okraji, ale nechte asi 3 cm od okraje volné. Zavřete a nechte venku při pokojové teplotě 7-10 hodin fermentovat a poté uložte do lednice. Majonéza vám v lednici trochu zhoustne, víc pokud jste použili syrovátku. Se syrovátkou vám v lednici vydrží i několik měsíců. Bez syrovátky spotřebujte do 2 týdnů. Skladujte v lednici.