top of page

Majonéza

Suroviny

2 celé vejce

2 žloutky

2 lžíce hořčice, hledejte hořčici, která není slazená, já jsem použila Dijonskou

3 lžíce citronové šťávy

2 lžíce syrovátky – můžete úplně klidně vynechat

1,5-2 hrníčky kokosového nebo avokádového oleje

½ lžičky nerafinované soli

trochu pepře


Postup

Pokud používáte ponorný mixér, tak do nádobky dejte suroviny přesně v tom pořadí, v jakém jsou napsané v receptu. To je základ úspěchu! Ponořte mixér dovnitř a pomalými pohyby nahoru a dolů umixujte majonézu do hladkého krému. Mně tato metoda vyhovuje nejvíce a opravdu se mi vždy povedla výborná majonéza. Pokud budete používat mixér, dejte dovnitř všechny suroviny kromě oleje. Zapněte na okamžik, aby se suroviny spojily, a poté za stálého chodu mixéru pomalu přilévejte olej. I tady je hotovo, když vznikne hladká majonéza. Přendejte do skleněné nádoby a skladujte v lednici. Pokud jste použili syrovátku, neplňte sklenici až k okraji, ale nechte asi 3 cm od okraje volné. Zavřete a nechte venku při pokojové teplotě 7-10 hodin fermentovat a poté uložte do lednice. Majonéza vám v lednici trochu zhoustne, víc pokud jste použili syrovátku. Se syrovátkou vám v lednici vydrží i několik měsíců. Bez syrovátky spotřebujte do 2 týdnů. Skladujte v lednici.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny ½ hlávky bílého zelí ½ hlávky červeného zelí 2 hrušky 4 kachní stehna s kůží sůl, pepř 1lžička celého kmínu 4 naběračky vývaru Postup Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si hluboký pe

Suroviny 1,5 kila rajčat 4 menší červené řepy 1 větší červená cibule 4-5 zelených paprik 500 gramů mletého vepřového masa sůl, pepř bobkový list (asi 3-4) 2 lžíce olivového oleje, sádla nebo ghí Postu

Suroviny 1 zralé avokádo šťáva z 1/2 limetky olivový olej 1 stroužek česneku sůl a pepř Postup Do mixéru dáme oloupané a vypeckované avokádo, osolíme, opepříme, přidáme česnek, zalijeme šťávou z limet

bottom of page