Majonéza / tatarka

Ingredience
1 žloutek (nejlépe BIO nebo domácí, aby byl čerstvý)
1/2 lžičky hořčice
100 ml oleje (olivový nebo avokádový)
Na dochucení
špetka soli
citronová šťáva
Postup
Suroviny připravte a dejte je do nádoby. Nejlépe použijte sklenici, která bude široká alespoň tak jako nástavec mixéru, který budete používat.
Mixér s nástavcem s noži vložte do nádoby tak, aby nože byly ponořené v tekutině na dno.
Zapněte mixér na nejvyšší výkon a začněte ho velmi pomalu vytahovat směrem nahoru, jako byste tahali pístem. Tekutina začne hustnout.
Pokud máte pocit, že nahoře je příliš oleje, můžete tento krok zopakovat, dokud dosáhnete požadované konzistence majonézy.
Vyjměte mixér a přidejte citronovou šťávu a špetku soli. Dobře zamíchejte.
Majonézu můžete přendat do mísy. Pokud chcete připravit tatarku, nasekejte na drobno šalotku, okurky a kapary a zamíchejte je do majonézy.
Tímto způsobem můžete snadno a rychle připravit majonézu, a dokonce i tatarku bez přidaného cukru a dalších příměsí. Dobrou chuť!