Majonéza / tatarka

Suroviny

  • 1 žloutek - nejlépe BIO nebo domácí - myslete na to, že majonéza je ze syrových vajec a tak používejte nejlépe domácí a hlavně čerstvá

  • 1/2 lžičky hořčice

  • 100 ml oleje (buď olivový, ale sem ne ten za studena lisovaný, protože má dost výraznou chuť, nebo třeba avokádový) - přidávejte postupně

Na dochucení

  • špetka soli

  • citronová šťáva

Postup

Suroviny dáme do nádoby, nejlépe do sklenice, která bude široká tak akorát jako ten mixér, nic většího. Mixér s nástavcem, kde jsou nože, ponoříme do tekutiny na dno. Zapneme na nejvyšší výkon a velmi pomalu začneme mixér vytahovat směrem nahoru, jako píst, tekutina začne houstnout, až mixér dojede nad tekutinu můžeme ještě celé jednou zopakovat, pokud máme pocit, že je nahoře moc oleje.

Vyndáme mixér, majonézu dochutíme citronovou šťávou a špetkou soli, zamícháme a přendáme do mističky.

Pokud nasekáme nadrobno šalotku, okurky a kapary, zamícháme do majonézy, tak máme hotovou tatarku bez cukru a jiných podivností 😉

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny 1 kg mletého masa 1 cibule 2 stroužky česneku 4 mrkve Sůl, pepř a trochu celého kmínu, asi tak 1 lžička 2 lžíce sádla nebo ghee 1 naběračka vývaru Postup Mleté maso dejte do mísy, osolte a op

Suroviny 2 lžíce sádla ½ cibule, nakrájené nadrobno 4-5 listů kadeřávku, nebo velká hrst špenátu 6 hrnků vývaru 3 hrnky mraženého hrášku hrst čerstvé bazalky hrst čerstvé máty sůl a pepř dle chuti 1 h

Suroviny 1 lžíce sádla, ghí nebo olivového oleje ½ cibule 1 středně velká brokolice 1 středně velký květák 3 hrnky vývaru, použila jsem kuřecí 2 stroužky česneku 2–3 cm kořenu čerstvé kurkumy 3 cm čer