Masové kuličky s květákem
Suroviny
500 gramů mletého hovězího nebo vepřového masa, nebo mix
150-200 gramů hovězích nebo vepřových jater
½ cibule, nakrájenou nadrobno
250 gramů květáku, nahrubo nastrouhaného
Sůl a pepř
2 stroužky česneku, nakrájené na kousky
Hrst čerstvých bylinek (koriandr, libeček, petržel) – můžete vynechat
2 naběračky vývaru
Postup Nejprve omyjte játra, odstraňte nečistoty a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do mixéru a přidejte sůl, pepř, cibuli a česnek. Nechte rozmixovat, dokud se z jater nestane kaše. Přidejte mleté maso a bylinky, pokud používáte a nechte celou směs v mixéru promíchat. Vyndejte z mixéru a dejte větší mísy. Nakonec do mletého masa a jater vmíchejte strouhaný květák, promíchejte a ze vzniklé hmoty rukama vytvořte masové kuličky o průměru asi 2,5 cm. Hotové kuličky dejte do pečící misky, nebo na pekáč, podlijte je vývarem a dejte péct do trouby na 170 °C na 50 minut. Pokud potřebujete rychlé jídlo, dejte je na pánev a udělejte karbanátky. Servírujte s pečenou zeleninovou omáčkou. Masové kuličky jsou vhodné i jako svačina na cesty.