Ve skutečnosti je klíčem rozmanitost. Je vědecky prokázáno, že konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny, fermentovaných produktů a potravin nabitých mikronutričními polyfenoly zlepšuje váhu a napomáhá rozkvětu komplexního mikrobiomu.
Mikrobiom je právě to místo, kde jsme ztratili přehled, snažili jsme se to zjednodušit a snažili jsme si říct, že přijaté kalorie se rovnají výdeji kalorií, a že to platí pro všechny, a že pokud má každý těchto 2 000 kalorií denně, budou perfektní. A tato rada samozřejmě vedla k tomu, že celý svět ztloustl.
Lidé se učili a bohužel ještě učí mylné rady, že tuk je pro nás špatný, proto se vyhněte všem věcem s tukem, dokonce i těm zdravým.
Nepochopili jsme střevní mikrobiom, což je celý tento nový “orgán” v našich tělech, který byl dříve ignorován. Všichni jsme ve svých mikrobech velmi odlišní a tento rozdíl spočívá v tom, jak každý jinak reagujeme na potraviny, a to vysvětluje spoustu záhad.
Mikrobiom je živá komunita
Mikrobiom je jako živoucí komunita bilionů mikrobů, které produkují chemikálie, vitamíny a hormony. 99% mikrobů žije ve střevě, většina v dolním střevě nebo v tlustém střevě. Lidské buňky tvoří pouze 43% lidského těla – zbytek jsou buňky mikrobů.
Zdravé mikrobiomy jsou plné rozmanitých druhů. Pomáhají vyvarovat se přejídání nebo hladovění, protože zdravý mikrobiom se sám reguluje.
Čím zdravější je váš mikrobiom, tím zdravější je vaše tělo obecně, protože to znamená, že váš imunitní systém je dobře vyvážený a nereaguje přehnaně.
Boření mýtů o zdravém stravování
Posledních 30 let bylo lidem řečeno, aby jedli nízkotučná jídla, počítali si kalorie a hodně cvičili.
Skutečně jsme porozuměli jídlu pouze na úrovni těchto tří kategorií - bílkoviny, tuky a sacharidy?
Diety se nemohou točit pouze kolem těchto tří bloků.. Na čem záleží je celkové množství spotřebovaných chemikálií a jejich účinků na tělo.
Diverzifikace stravy a mikroby
Prakticky při všech dietách lidé nakonec omezují, co jedí, což má ve skutečnosti dlouhodobý účinek na snížení mikrobů, a proto jsou lidé méně schopni vyrovnat se s moderním životem.
Pokud jde o mikrobiom, nemůžeme zobecňovat zásady zdravé výživy širokými zobecněními, protože každý reagujeme jinak.
Ale pokud bych měla zmínit jedno pravidlo, tak lidem s velmi restriktivními dietami se nedaří tak dobře, jako lidem, kteří mají rozmanitější diety, ti jsou zdravější. Je to proto, že rozmanitá strava je plná různých živin a následně vytváří různorodou skupinu mikrobů.
To znamená, že lidé, kteří mají omezený počet mikrobů, mají omezenou stravu, žijí z větší části na zpracovaných potravinách a mají menší množství živin. Je jen několik druhů mikrobů, které mají rádi tento restriktivní styl a ostatní vytlačují a pak nemohou zdravě reagovat.
Studie na myších zjistila, že myši, které konzumovaly hodně vlákniny (cizrnu, čočku) a poté dostaly jídlo s vysokým obsahem tuku, nepřibraly. Je to proto, že měli pevný základ a pak dostali jídlo s vysokým obsahem tuku jednou a to s mírou.
Které potraviny pomáhají se zdravím střev?
Jsou to potraviny s vysokým obsahem vlákniny, komplexní rostliny, fermentované potraviny a polyfenoly.
Vláknina je důležitá, protože z ní žijí mikrobi. Vláknina je na začátku trávicího traktu obtížně stravitelná, takže živiny se dostanou do tlustého střeva dříve, než jsou absorbovány. Většina ultrazpracovaných potravin je tak plná cukru, že se vstřebávají extrémně brzy v trávicím procesu. Mikroby se ničí tím, že jsou hladoví po vláknině – to znamená, že mohou být vyhubeny, pokud nejsou vlákninou po dlouhou dobu krmeny.
Měli bychom upřednostňovat zeleninu na prvním místě a ovoce až na druhém místě. Fermentované potraviny jsou plné živých bakterií důležitých pro zdraví střev. Potom také kefír, jogurt, kimchi, kysané zelí, kombucha a dokonce i kvalitní fermentovaná čokoláda.
Polyfenoly jsou zdrojem energie pro mikroby a lze je nalézt v jakékoli potravině, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, olivový olej, hořká čokoláda, semena, káva a zelený čaj.
Comments