Nejlepší polévka z červené čočky
Červená čočka je jedna z nejvděčnějších luštěnin, protože ji není potřeba předem namáčet. A proto je ideální na přípravu rychlé a lehké večeře v podobě krémové polévky. Přidám do ní curry koření, které dodá polévce navíc pravý šmrnc.
Suroviny
300 g červené čočky
3 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
1,5 lžičky curry koření
1,5 l vody, nebo nejlépe vývaru
1 lžíce citronové šťávy
sůl
olej
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno a ve vyšším hrnci ji na oleji opečte dozlatova. Mezitím si nakrájejte mrkev na kostky, přihoďte ji do hrnce a krátce opečte. Přidejte prolisovaný česnek, zasypejte curry kořením a vše krátce promíchejte.
Do hrnce vlijte litr a půl vody, nebo vývaru pokud máte a vsypte čočku, kterou jste si dopředu propláchli. Vše přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 15-20 minut než čočka změkne. Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Tip
Polévku můžete dozdobit petrželí nebo klíčkama a podávat s kusem čerstvého kváskového chleba.