top of page

Nejlepší polévka z červené čočky

Červená čočka je jedna z nejvděčnějších luštěnin, protože ji není potřeba předem namáčet. A proto je ideální na přípravu rychlé a lehké večeře v podobě krémové polévky. Přidám do ní curry koření, které dodá polévce navíc pravý šmrnc.


Suroviny


  • 300 g červené čočky

  • 3 mrkve

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1,5 lžičky curry koření

  • 1,5 l vody, nebo nejlépe vývaru

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • sůl

  • olej


Postup


Cibuli nakrájejte nadrobno a ve vyšším hrnci ji na oleji opečte dozlatova. Mezitím si nakrájejte mrkev na kostky, přihoďte ji do hrnce a krátce opečte. Přidejte prolisovaný česnek, zasypejte curry kořením a vše krátce promíchejte.


Do hrnce vlijte litr a půl vody, nebo vývaru pokud máte a vsypte čočku, kterou jste si dopředu propláchli. Vše přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 15-20 minut než čočka změkne. Nakonec polévku dochuťte citronovou šťávou a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.


Tip

Polévku můžete dozdobit petrželí nebo klíčkama a podávat s kusem čerstvého kváskového chleba.


17 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny 2 hrnky červené čočky 8 velkých rajčat 1 červená cibule 2 lžíce olivového oleje sůl, pepř 1 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 2 stroužky česneku 2 hrsti špenátu 3 hrnky kuřecího vývaru Postup Nej

Suroviny 500 gramů čočky 5 středních mrkví maso na kosti - kuřecí, vepřové, nebo hovězí sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn kokosový olej na naložení masa 3 stroužky česneku kousek čerstvéh

Suroviny 2 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 3-4 stroužky česneku 2 pórky 1 střední květák 4 hrnky vývaru sůl a pepř zakysaná smetana a čerstvé bylinky na ozdobu Postup Do hrnce dejte sádlo nebo ghí a pom

bottom of page