“Nutella” bez cukru
Tahle průmyslově vyráběná čokoládová pomazánka obsahuje hromadu cukru. Ale ta, kterou si připravíte sami a bez cukru, si získá i to nejskeptičtější dítě.
Suroviny
1 hrnek lískových oříšků
1/2 hrnku kokosového mléka
1/3 hrnku rýžového sirupu
1 lžíce makadamového oleje nebo kokosového oleje
1/4 hrnku raw kakaa
1 lžíce vanilkového prášku, nebo extraktu
Postup
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Na plech rozložte lískové oříšky a pečte je 8 - 10 minut, než zhnědnou. Pak z nich odstaňte slupky, protože ty mohou být hořké (neusíte to dělat úplně precizně), a oříšky najemno rozmixujte. Přidejte k nim ostatní přísady a důkladně promixujte. Pokud chcete, aby byla nuttela krémovější, přidejte do ní trochu víc kokosového mléka. Nutellu můžete v lednici uchovávat i několik týdnů.