top of page

Plněné lilky

Suroviny


Baba ganoush:

  • 2 menší lilky

  • 3 stroužky česneku

  • ¼ cibule

  • ½ + ¼ lžičky mletého římského kmínu

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce avokádového oleje

  • 2 lžíce tahini

  • šťáva z jednoho citronu

  • sůl, pepř


Pečené lilky:

  • 2 menší lilky

  • ½ lžíce olivového oleje

  • ¼ lžičky mletého římského kmínu

  • sůl

Masová směs:

  • 1 lžíce sádla

  • ½ cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 500 gramů mletého masa

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • 1 hrnek strouhaného květáku (květákové rýže)

  • 2 hrsti špenátu

  • vývar na podlévání, pokud bude třeba

  • petrželová nať na ozdobu


Postup Zapněte troubu na 175 °C, připravte si plech a pečící misku. Lilky umyjte a rozkrojte napůl, lžící vydlabejte dužinu, nechte jen asi ½ cm po obvodu. Vydlabanou dužinu dejte do připravené pečící misky, nakrájejte ji na stejně velké kusy a nechte stranou. Vydlabaný lilek osolte, posypte lehce římským kmínem a pokapte olivovým olejem. Dejte do trouby péct na 25-30 minut. Dužinu v pečící misce osolte, pokapte jednou lžící olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a ½ lžičky římského kmínu. Promíchejte a dejte také do trouby na 25-30 minut. Mezitím si připravte pánev a dejte na ní lžící sádla. Pomalu zahřejte a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Nechte pár minut restovat a poté přidejte mleté maso, osolte a opepřete, posypte ½ lžičkou římského kmínu a za občasného míchání nechte maso pomalu zatáhnout. Poté přidejte hrnek nastrouhaného květáku, pořádně promíchejte a pokud je potřeba podlijte malým množstvím vývaru. Občas promíchejte a nechte pomalu dusit, dokud nebude maso hotové a květák měkký. Nakonec přidejte špenát a vmíchejte ho do masové směsi, aby se pár minut podusil. Přikryjte a nechte pár minut stranou. Pečenou dužinu z lilku dejte do mixéru, přidejte 2 lžíce tahini, ¼ lžičku římského kmínu, 2 lžíce avokádového oleje a pokud máte rádi ostřejší tak stroužek čerstvého česneku. Rozmixujte do hladké pasty. Pečené lilky naplňte masovou směsí a na tu přidejte baba ganoush (lilkové pyré) a ozdobte čerstvou petrželovou natí. Výborně se k tomu také hodí také fermentovaná salsa, kterou jsem vám posílala.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny 2 hrnky červené čočky 8 velkých rajčat 1 červená cibule 2 lžíce olivového oleje sůl, pepř 1 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 2 stroužky česneku 2 hrsti špenátu 3 hrnky kuřecího vývaru Postup Nej

Suroviny 500 gramů čočky 5 středních mrkví maso na kosti - kuřecí, vepřové, nebo hovězí sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn kokosový olej na naložení masa 3 stroužky česneku kousek čerstvéh

Suroviny 2 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 3-4 stroužky česneku 2 pórky 1 střední květák 4 hrnky vývaru sůl a pepř zakysaná smetana a čerstvé bylinky na ozdobu Postup Do hrnce dejte sádlo nebo ghí a pom

bottom of page