Plněné lilky
Suroviny
Baba ganoush:
2 menší lilky
3 stroužky česneku
¼ cibule
½ + ¼ lžičky mletého římského kmínu
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce avokádového oleje
2 lžíce tahini
šťáva z jednoho citronu
sůl, pepř
Pečené lilky:
2 menší lilky
½ lžíce olivového oleje
¼ lžičky mletého římského kmínu
sůl
Masová směs:
1 lžíce sádla
½ cibule
2 stroužky česneku
500 gramů mletého masa
½ lžičky mletého římského kmínu
1 hrnek strouhaného květáku (květákové rýže)
2 hrsti špenátu
vývar na podlévání, pokud bude třeba
petrželová nať na ozdobu
Postup Zapněte troubu na 175 °C, připravte si plech a pečící misku. Lilky umyjte a rozkrojte napůl, lžící vydlabejte dužinu, nechte jen asi ½ cm po obvodu. Vydlabanou dužinu dejte do připravené pečící misky, nakrájejte ji na stejně velké kusy a nechte stranou. Vydlabaný lilek osolte, posypte lehce římským kmínem a pokapte olivovým olejem. Dejte do trouby péct na 25-30 minut. Dužinu v pečící misce osolte, pokapte jednou lžící olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, česnek a ½ lžičky římského kmínu. Promíchejte a dejte také do trouby na 25-30 minut. Mezitím si připravte pánev a dejte na ní lžící sádla. Pomalu zahřejte a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Nechte pár minut restovat a poté přidejte mleté maso, osolte a opepřete, posypte ½ lžičkou římského kmínu a za občasného míchání nechte maso pomalu zatáhnout. Poté přidejte hrnek nastrouhaného květáku, pořádně promíchejte a pokud je potřeba podlijte malým množstvím vývaru. Občas promíchejte a nechte pomalu dusit, dokud nebude maso hotové a květák měkký. Nakonec přidejte špenát a vmíchejte ho do masové směsi, aby se pár minut podusil. Přikryjte a nechte pár minut stranou. Pečenou dužinu z lilku dejte do mixéru, přidejte 2 lžíce tahini, ¼ lžičku římského kmínu, 2 lžíce avokádového oleje a pokud máte rádi ostřejší tak stroužek čerstvého česneku. Rozmixujte do hladké pasty. Pečené lilky naplňte masovou směsí a na tu přidejte baba ganoush (lilkové pyré) a ozdobte čerstvou petrželovou natí. Výborně se k tomu také hodí také fermentovaná salsa, kterou jsem vám posílala.