Rajčatová polévka s červenou čočkou
Suroviny
2 hrnky červené čočky
8 velkých rajčat
1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
1 lžíce sádla nebo ghí
½ cibule
2 stroužky česneku
2 hrsti špenátu
3 hrnky kuřecího vývaru
Postup Nejprve si namočte čočku tak že ji nasypete do velké mísy, zalijete dostatkem vody a přidáte šťávu z citronu, stačí asi jedna lžička, případně můžete použít lžičku jablečného octa. Čočka nasákne hodně tekutiny a nabobtná, po chvíli tedy zkontrolujte a případně dolijte více vody. Zakryjte utěrkou nebo talířem a nechte 3-6 hodin, ale klidně i přes noc. Než budete čočku vařit, slijte vodu a pořádně propláchněte. Nechte stranou. Připravte si rajčatové pyré z 8 rajčat, červené cibule a olivového oleje podle receptu zde, a nechte péct jen asi 30 minut. Mezitím si dejte do hrnce lžíci sádla a přidejte nadrobno nasekanou půlku cibule a 2 stroužky česneku a nechte osmahnout na tuku. Přidejte propláchnutou čočku, obalte také v tuku a poté podlijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete a nechte velmi pomalu pod pokličkou vařit, občas promíchejte, aby se čočka nepřipálila a případně dolijte více vývaru, kdyby se rychle vyvařil. Nechte vařit asi 30 minut. Po 30 minutách vyjdete pečená rajčata z trouby a vmíchejte je do vařené čočky. Promíchejte a můžete ručním mixérem lehce rozmixovat, jako jsem to udělala já, případně nechte tak jak je, a nakonec do polévky vmíchejte dvě hrsti špenátu, nechte pár minut povařit, aby trochu změknul. Dokořeňte dle chuti solí a pepřem a můžete servírovat.