top of page

Rajčatová polévka s červenou čočkou

Suroviny

  • 2 hrnky červené čočky

  • 8 velkých rajčat

  • 1 červená cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl, pepř

  • 1 lžíce sádla nebo ghí

  • ½ cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 hrsti špenátu

  • 3 hrnky kuřecího vývaru

Postup Nejprve si namočte čočku tak že ji nasypete do velké mísy, zalijete dostatkem vody a přidáte šťávu z citronu, stačí asi jedna lžička, případně můžete použít lžičku jablečného octa. Čočka nasákne hodně tekutiny a nabobtná, po chvíli tedy zkontrolujte a případně dolijte více vody. Zakryjte utěrkou nebo talířem a nechte 3-6 hodin, ale klidně i přes noc. Než budete čočku vařit, slijte vodu a pořádně propláchněte. Nechte stranou. Připravte si rajčatové pyré z 8 rajčat, červené cibule a olivového oleje podle receptu zde, a nechte péct jen asi 30 minut. Mezitím si dejte do hrnce lžíci sádla a přidejte nadrobno nasekanou půlku cibule a 2 stroužky česneku a nechte osmahnout na tuku. Přidejte propláchnutou čočku, obalte také v tuku a poté podlijte vývarem, promíchejte, osolte a opepřete a nechte velmi pomalu pod pokličkou vařit, občas promíchejte, aby se čočka nepřipálila a případně dolijte více vývaru, kdyby se rychle vyvařil. Nechte vařit asi 30 minut. Po 30 minutách vyjdete pečená rajčata z trouby a vmíchejte je do vařené čočky. Promíchejte a můžete ručním mixérem lehce rozmixovat, jako jsem to udělala já, případně nechte tak jak je, a nakonec do polévky vmíchejte dvě hrsti špenátu, nechte pár minut povařit, aby trochu změknul. Dokořeňte dle chuti solí a pepřem a můžete servírovat.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny 500 gramů čočky 5 středních mrkví maso na kosti - kuřecí, vepřové, nebo hovězí sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn kokosový olej na naložení masa 3 stroužky česneku kousek čerstvéh

Suroviny 2 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 3-4 stroužky česneku 2 pórky 1 střední květák 4 hrnky vývaru sůl a pepř zakysaná smetana a čerstvé bylinky na ozdobu Postup Do hrnce dejte sádlo nebo ghí a pom

Výborná odpolední svačina, nebo dezert. Suroviny plátek ovčího sýra halloumi (silný asi 0,5 cm) 1 zelené jablko, zbavené jadřince a rozkrojené na čtvrtky špetka soli mletá skořice na posypání Postup S

bottom of page