top of page
rencastehlikova

Salát z červené řepy s kozím sýrem

Červená řepa je dostupnou a levnou potravinou, která je nadupaná zdraví prospěšnými látkami. Jedná se totiž o antioxidant, který omezuje působení volných radikálů. Obsahuje ve velkém množství betanin, což je barvivo, které jí dává její typickou barvu. Kromě toho ale posiluje tepny a zabraňuje jejich kornatění. Zlepšuje také činnost jater a upravuje krevní tlak. Díky vysokému obsahu draslíku působí i na prevenci srdečních onemocnění. Řepa je také bohatá na sodík, hořčík a vápník, takže funguje i jako prevence řidnutí kostí. Jelikož obsahuje i vitamín C a vitamíny skupiny B, je možné ji považovat za silný antioxidant.


Z červené řepy budou mít užitek také sportovně aktivní lidé. Její konzumace totiž zlepšuje sportovní výkony tím, že dochází k lepšímu využití kyslíku. Ten má přímý vliv na vytrvalost. Kdo trpí křečovými žilami nebo cévními problémy, měl by červenou řepu jíst co nejčastěji. Platí to i pro lidi s vysokým krevním tlakem či záněty ledvin 🤍

Zapomeňte na školní jídelnu a dejte červené řepě šanci 👌 Je výborná nejen do různých variací salátů, ale také třeba na přípravu polévek.


Suroviny

červená řepa - (může být předvařená)

kozí sýr

2 hrsti mladých lístků řepy

olivový olej

1 ks avokádo

plátky mandlí na posypání


Postup

Uvaříme řepu, oloupeme, nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a dáme do mísy. Přidáme čerstvé listy řepy (ano, může být i čerstvý špenát). Přidáme na kostky nakrájené avokádo, zakápneme olivovým olejem, posypeme hrstí mandlových plátků a rozdrobíme kozí sýr 👌


Mňam, tak dobrou chuť a dejte mi vědět, jak Vám tahle kombinace chutnala :) A pošlete mi tip, jak si připravujete červenou řepu vy? 😋




53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page