Sekaná

Ingredience
1 kg mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
4 mrkve
Sůl, pepř a trochu celého kmínu, asi tak 1 lžička
2 lžíce sádla nebo ghee
1 naběračka vývaru
Postup
Mleté maso dejte do mísy, osolte a opepřete.
Mrkev oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, stejně tak česnek. Česnek je možné také nastrouhat.
Všechny tyto připravené ingredience přidejte do mletého masa a pečlivě (nejlépe rukama) promíchejte, aby se maso a zelenina dobře spojily.
Formujte masovou směs do tvaru, jakým chcete mít sekanou (například klasický oválný bochník).
Použijte pekáček nebo hlubší pečící misku, trochu ji vymažte sádlem nebo ghee, a do ní umístěte sekanou. Posypte ji kmínem a zalijte zbytkem sádla.
Nalijte vývar do pečící mísy nebo pekáče kolem sekané.
Dejte sekanou do předem vyhřáté trouby a pečte ji na 180 stupňů po dobu 60-80 minut, v závislosti na výšce sekané. Chcete dosáhnout toho, aby byla sekaná dobře propečená, ale ne vysušená.
Sekaná chutná výborně s přílohou jako je zeleninová kaše a kysané zelí.