top of page

Sekaná

Suroviny

  • 1 kg mletého masa

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 4 mrkve

  • Sůl, pepř a trochu celého kmínu, asi tak 1 lžička

  • 2 lžíce sádla nebo ghee

  • 1 naběračka vývaru

Postup

Mleté maso dejte do mísy, osolte a opepřete.

Mrkev oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, stejně tak česnek. Ten je možné taky nastrouhat, já ale ho většinou krájím.

Vše přidejte do masa a pořádně (nejlépe rukama) promíchejte, aby se vám maso a zelenina spojila.

Rukama uplácejte do tvaru, v jakém sekanou chcete péct, já dělám klasický oválný bochník.

Na pečení sekané používám trochu hlubší pečící misku, nebo pekáček. Ten trochu vymažu sádlem, sekanou do něj položím, posypu kmínem a poliji zbytkem sádla. Celé pak zaliji vývarem, ve kterém se sekaná peče.

Dejte do předem vyhřáté trouby péct na 180 stupňů na 60-80 minut, záleží, jak je sekaná vysoká. Chcete, aby byla pěkně propečená, ale ne vysušená.

Sekaná je výborná se zeleninovou kaší a s kysaným zelím.

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny 2 hrnky červené čočky 8 velkých rajčat 1 červená cibule 2 lžíce olivového oleje sůl, pepř 1 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 2 stroužky česneku 2 hrsti špenátu 3 hrnky kuřecího vývaru Postup Nej

Suroviny 500 gramů čočky 5 středních mrkví maso na kosti - kuřecí, vepřové, nebo hovězí sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn kokosový olej na naložení masa 3 stroužky česneku kousek čerstvéh

Suroviny 2 lžíce sádla nebo ghí ½ cibule 3-4 stroužky česneku 2 pórky 1 střední květák 4 hrnky vývaru sůl a pepř zakysaná smetana a čerstvé bylinky na ozdobu Postup Do hrnce dejte sádlo nebo ghí a pom

bottom of page