Sekaná
Suroviny
1 kg mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
4 mrkve
Sůl, pepř a trochu celého kmínu, asi tak 1 lžička
2 lžíce sádla nebo ghee
1 naběračka vývaru
Postup
Mleté maso dejte do mísy, osolte a opepřete.
Mrkev oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, stejně tak česnek. Ten je možné taky nastrouhat, já ale ho většinou krájím.
Vše přidejte do masa a pořádně (nejlépe rukama) promíchejte, aby se vám maso a zelenina spojila.
Rukama uplácejte do tvaru, v jakém sekanou chcete péct, já dělám klasický oválný bochník.
Na pečení sekané používám trochu hlubší pečící misku, nebo pekáček. Ten trochu vymažu sádlem, sekanou do něj položím, posypu kmínem a poliji zbytkem sádla. Celé pak zaliji vývarem, ve kterém se sekaná peče.
Dejte do předem vyhřáté trouby péct na 180 stupňů na 60-80 minut, záleží, jak je sekaná vysoká. Chcete, aby byla pěkně propečená, ale ne vysušená.
Sekaná je výborná se zeleninovou kaší a s kysaným zelím.