Tzatziki
Suroviny:
1 velký řecký jogurt (nebo 2 menší)
1 středně velká okurka
2 stroužky česneku
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička soli
1/4 lžičky mletého černého pepře
1 lžíce čerstvého citronového šťávy
1 lžíce čerstvé nasekané máty (není nutná)
Postup:
Oloupejte okurku a nakrájejte ji na malé kousky. Dejte ji do cedníku a nechte ji okapat asi 10 minut, aby se zbavila nadbytečné tekutiny.
Oloupejte česnek a jemně jej nasekejte.
V míse smíchejte jogurt, olivový olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekanou mátu (pokud ji použijete).
Přidejte nakrájenou okurku a česnek a promíchejte.
Dejte tzatziki do lednice a nechte ho chladit alespoň hodinu, aby se chutě sloučily.
Tzatziki můžete podávat jako dip s nakrájenou zeleninou, na sendvičích nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť!