Celozrnné těstoviny jsou vyrobeny z mouky, která obsahuje celé obilné jádro, klíček a otruby.
Díky tomu jsou tato zrna bohatá na vlákninu, vitamíny B, vitamín E, fytochemikálie a další minerály. U všech těchto živin trvá déle, než je naše tělo rozloží, což způsobuje pomalejší a stabilnější nárůst hladiny cukru v krvi.
Strava bohatá na celá zrna je spojována s nižším rizikem onemocnění, jako je například cukrovka II. typu a srdeční choroby.
Jsou zdravější verze oproti bílým těstovinám, protože jsou bohaté na několik živin nezbytných pro lidské zdraví.
Mají vysoký obsah vitamínů B, jako je niacin (vitamín B3) a thiamin (vitamín B1).
Může se také pochlubit vysokým množstvím minerálů, jako je selen, měď, hořčík a fosfor.
Vitamíny B jsou důležité pro zdravý nervový systém a energetický metabolismus.
Měď se používá k tvorbě pojivové tkáně, krevních buněk a podporuje správnou funkci nervového, imunitního a kardiovaskulárního systému.
Selen podporuje imunitní systém a funkci štítné žlázy.
Hořčík je nezbytný pro regulaci krevního tlaku a budování silných a zdravých kostí.
Celá zrna mají vysoký obsah vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Jíst více vlákniny je spojeno s nižší hladinou cukru v krvi a cholesterolu. Může také podpořit pravidelnější vyprazdňování.
Když celá zrna projdou procesem mletí nebo rafinace, jsou odstraněny výživné otruby a klíčky a zůstane pouze škrobový endosperm, z něhož se vyrábí běžné bílé těstoviny.
Zatímco sacharidy a tuky jsou v obou typech těstovin podobné, ty celozrnné poskytují více bílkovin. Také obsah železa a vlákniny v celozrnných těstovinách je dvojnásobný oproti bílým těstovinám.
Výhodou celozrnných těstovin je zejména to, že se nerozvařují, a tudíž mají nižší glykemický index a vyšší výživovou hodnotu.
Jak často zařazujete těstoviny do svého jídelníčku Vy? A dáváte přednost klasickým bílým, nebo máte raději ty celozrnné?
Comments