top of page

Vývary a histamin

Histaminová intolerance je jedna z nejčastějších diagnóz. Po přečtení seznamu potravin, které se s touto diagnózou mohou a nemohou konzumovat, je většina lidí přesvědčena, že už si tak oblíbený vývar nkdy nedají. Opak je ale pravdou. 

Lidé s histaminovou intolerancí nejen, že vývary jíst mohou, ale konzumovat by je měli. Jaké? Vždy by měli začínat těmi velmi slabými a masovými. Zde záleží, jak silná reakce na histamin je. Mnoho lidí tuto diagnózu dostane a nikdy předtím neměli žádné viditelné reakce, takoví lidé mohou klidně konzumovat i 2 hodiny vařený vývar a nemusí řešit nijak speciálně další opatření. U těchto lidí pomůže dieta histaminovou intoleranci vyřešit, chce to jen čas.

Zde se pokusím naznačit, jak by se měl vývar připravovat u lidí s velmi silnou histaminovou intolerancí.

  • Maso by mělo být čerstvé nebo okamžitě zamražené.

  • Vývar se bude vařit jen 30 až 2 hodiny maximálně dle tolerance. Čím déle vývar vaříte, tím více histaminu ve vývaru bude. Až na výjimky, tedy opravdu extrémně citlivé jedince, je velká většina lidí schopna tolerovat 30 až 60 minutový vývar. 

  • Vývar se bude okamžitě konzumovat nebo se okamžitě schladí a zamrazí.

  • Vývar se nebude skladovat v lednici a nebude se opakovaně ohřívat.

  • Člověk bude sledovat, jaké množství vývaru, bez nepříjemných reakcí snese.

  • Nepoužívejte (alespoň v začátku) na přípravu vývaru pomalý hrnec, vařte klasicky v hrnci na sporáku.

  • Nenechte pomalu vychladnout, vždy je potřeba RAPIDNĚ (hrnec dejte do umyvadla s ledem, kde každých pár minut promíchejte) schladit a zamrazit, pokud nebudete vývar okamžitě konzumovat. Hladina histaminu stoupá, když necháte vývar pomalu chladnout.

  • I přes všeobecné přesvědčení, můžete vroucí vývar nalít do termosky a vzít si sebou do práce, hladina histaminu zůstane stejná i několik hodin. Histamin stoupa při 30-50 stupních 

  • Opravdu jen malinké procento lidí s histaminovou intolerancí musí dodržovat taková přísná opatření. Pro většinu lidí je základ připravit si čerstvý vývar každý den nebo si ohřát malou porci ze zmrzlého vývaru.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny ½ hlávky bílého zelí ½ hlávky červeného zelí 2 hrušky 4 kachní stehna s kůží sůl, pepř 1lžička celého kmínu 4 naběračky vývaru Postup Předehřejte si troubu na 175 °C a připravte si hluboký pe

Suroviny 1,5 kila rajčat 4 menší červené řepy 1 větší červená cibule 4-5 zelených paprik 500 gramů mletého vepřového masa sůl, pepř bobkový list (asi 3-4) 2 lžíce olivového oleje, sádla nebo ghí Postu

Suroviny 1 zralé avokádo šťáva z 1/2 limetky olivový olej 1 stroužek česneku sůl a pepř Postup Do mixéru dáme oloupané a vypeckované avokádo, osolíme, opepříme, přidáme česnek, zalijeme šťávou z limet

bottom of page