Zelňačka
Suroviny
2-4 lžíce vepřového sádla, ghí nebo jiného živočišného tuku
½ cibule, nadrobno nakrájené
3-4 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného
1 cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
½ lžičky celého nebo mletého kmínu
½ hlávky bílého zelí, nastrouhaného nebo nakrájeného
½ hlávky červeného zelí, nastrouhaného nebo nakrájeného
3 mrkve, nadrobno nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou
8 hrnků vývaru
sůl a pepř
čerstvé, sušené nebo mražené bylinky na ozdobu
Postup
Do většího kastrolu dejte sádlo nebo ghí a pomalu zahřejte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, kmín a pár minut orestujte.
Poté přidejte bílé a červené zelí, mrkev a promíchejte, aby se lehce obalilo v tuku. Nakonec podlijte vývarem, osolte, opepřete, znovu promíchejte a zakryjte pokličkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte asi 25-30 minut pomalu vařit, dokud nebude zelí a mrkev dostatečně měkká.
Servírujte s čerstvými bylinkami 🤍 R.