Zeleninová polévka

Suroviny

  • 2 lžíce vepřového sádla nebo ghí

  • 1 střední cibule (použila jsem červenou)

  • 3 kedlubny

  • 2 pórky

  • 1 květák

  • sůl, pepř

  • 1lžíce sušené kurkumy

  • 3 cm čerstvé kurkumy

  • 2 cm čerstvého zázvoru

  • 3-5 kusů bobkového listu

  • 2 hrnky sušených hub

  • 8 hrnků kuřecího vývaru

  • čerstvá zeleninová nať na ozdobu


Postup Nejprve si připravíme zeleninu, kedlubny oloupeme a nakrájíme na menší kostky, květák rozebereme na drobné kousky, cibuli po oloupání nakrájíme nadrobno. Do většího hrnce dáme sádlo a pomalu rozehřejeme, poté přidáme nakrájenou cibuli, posypeme sušenou kurkumou a promícháme. Necháme pár minut restovat a poté přidáme kedlubnu a květák, promícháme a necháme pomalu restovat. Mezitím očistíme pórek a nakrájíme na kolečka, přidáme do hrnce a opět promícháme, osolíme a opepříme. Přidáme bobkový list. Oloupeme si kurkumu a zázvor, nakrájíme na drobounké kousky, vmícháme do hrnce a následně zalijeme vývarem. Promícháme, pokud je potřeba přidáme sůl a pepř a přivedeme k varu. Mezitím si v misce připravíme houby, zalijeme je horkou vodou, aby změkly a až bude polévka vroucí, slijeme z nich vodu a houby přidáme do polévky, stáhneme teplotu a necháme pod pokličkou vařit přibližně 30-40 minut, dokud nebude zelenina dostatečně měkká. Servírujte s čerstvou zeleninovou natí. Na přípravu můžete použít i houby čerstvé, nebo je můžete klidně vynechat. Místo kedlubny můžete použít například tuřín nebo celer. Místo květáku můžete použít brokolici. Případně do polévky přidat třeba čerstvý kadeřávek. Opravdu se nemusíte bát použít různé druhy zeleniny, protože výsledek bude vždycky super.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Suroviny Těsto 1,5 hrnku mletých mandlí (mohou být i se slupkou) 1 lžíce kokosové mouky 1 lžíce medu 2 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného) 1 lžička jedlé sody ½ lžičky mleté skořice 1 lžička vanilko

Suroviny 1 lžíce sádla nebo ghí 1 cibule 1 lžička celého kmínu 2-4 celé bobkové listy 600 gramů vepřové kýty nebo krkovice 6 lžic sladké papriky 1 lžíce mleté kurkumy 3 hrnky kysaného zelí 4 hrnky výv

Suroviny hrušky borůvky skořice kokosový olej, máslo nebo ghí pistácie, nebo jiné ořechy nasekané nadrobno Postup Připravte si pečící misku, troubu předehřejte na 175 °C. Hrušky rozpulte, vyndejte jad