top of page

ZELENINOVÝ KVAS

SUROVINY

  • 4 střední červené řepy

  • 2 mrkve

  • kus čerstvého zázvoru (30-50 gramů) - můžete vynechat

  • 1,5 lžic kvalitní nerafinované soli (23 gramů)

  • 4,5 hrnků vody (hrnek je 240 ml)


POSTUP Připravte si velkou skleněnou láhev (případně dvě menší jako já) se skleněným uzávěrem a gumovým těsněním (IKEA má pod názvem KORKEN) vypláchněte ji vroucí vodou a nechte vyschnout. Nevytírejte. Zeleninu oloupejte, nakrájejte na stejně velké kusy. Chcete mít větší kostky/kusy, nekrájejte tedy nadrobno ani nestrouhejte. Vložte do láhve. Zázvor oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte do láhve. Ve sklenici si připravte 4,5 hrnku kvalitní vody bez chloru, přidejte do ní 1,5 lžic (23 gramů) nerafinované soli, tím vám vznikne 2 % solná roztok, který je ideální pro přípravu řepy. Zalijte zeleninu slaným roztokem, nechce asi 2-4 cm prostor pod víčkem. Uzavřete láhve a lehce s nimi zatřeste, aby se zelenina promíchala. Nechce stát v pokojové teplotě mimo přímě slunce 4-10 dní. Během této doby je ideální lahev neotevírat. Prostě nechat stát v klidu, případně zavřít do skříně. Já mám postaveno na lince v rohu. Během fermentace je normální že se na povrchu vytvoří bílá, často dost hustá pěna, To je běžná součást fermentace. Pokud lahev neotevřete, pěna sama zmizí. Tento kvas se dá pít po 4 dnech, ale když necháte déle, bude nejen lépe chutnat ale také bude obsahovat méně histaminu. Pokud tedy máte HIT, uložte kvas po týdnu v pokojové teplotě do lednice a nechce dále fermentovat 6-12 týdnů. Po slití skladujte kvas v uzavřené sklenici v lednici. Zeleninu můžete zpracovat a přidat ji třeba do salátu. Případně ji můžete znovu použít, zalít čerstvým slaným roztokem. Další možnost je také nechat zeleninu v kvasu, neslévat ho a zeleninu zpracovat až kvas vypijete. I tak skladujte v lednici. Pokud připravujete pro malé děti, vynechte v receptu zázvor.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Ingredience: 1 hrnek quinoy 2 hrnky vývaru (zeleninového nebo kuřecího) 2 kuřecí prsa, nakrájená na kostičky 1 avokádo, oloupané a nakrájené na plátky 1 hrnek baby špenátu 1/2 hrnku čerstvé petrželky,

Ingredience: 1 hrst jahod 1 banán 1 pomeranč (šťáva) 2 datle (odstraněné pecky) 1 sklenice vody nebo kokosového mléka Led dle potřeby Postup: Vložte všechny ingredience do mixéru. Mixujte, dokud nedos

Ingredience: 1 šálek quinoi 2 šálky vařící vody nebo zeleninového vývaru 2 středně velké papriky (červené, žluté nebo zelené), nakrájené na plátky 1 menší cuketa, nakrájená na plátky 1 cibule, nakráje

bottom of page