top of page

Na co dbát a jak se o sebe starat při cvičení v letních horkých dnech? 👟

Dojít si v těhle vedrech zacvičit? No jasně! Ale jaká jsou pravidla v takovém horku? Dostatek tekutin? Of course, ale ne jen to 🤔


Co na to řekne naše tělo?

Horko celkově pro náš organismus představuje velkou zátěž. Aby nedošlo k přehřátí, tak se nám roztahují cévy a ty nám zajistí dostatečný přívod krve směrem ke kůži. Kůže pojímá její teplo, ale aby se sama nepřehřála, musí se začít potit. Díky potu se ochlazuje. Pro organismus je to spousta práce kterou odmaká naše srdce. To pumpuje co to dá, ale teplá krev touží po osvěžení, to se jí ale dostává pouze na některých místech, kam se krev pumpuje více, ale na jiných místech pak zase chybí. Tím místem je i náš mozek, který v horkých dnech v důsledku nepracuje tak jak má. Jsme unavení, myslíme pomaleji a hůře zvládáme emoce.

Určitě se v horkých dnech nemusíme vzdát sportovní aktivity, kord když těchto horkých dní máme více a více.. Každopádně ve vedrech na sebe nemůžeme mít nároky stejné, jako v jiných měsících. Nečekejte od sebe zázraky a chtějte toho po sobě méně. Tělo nemůže podávat obvyklé výkony a třeba krátký běh se může zdát, jako když běžíte maraton. Myslete na to, že o své tělo se můžete opřít, ale musíte mu naslouchat a respektovat ho.

Pitný režim - VODA - hydratace

Nejúčinnějším způsobem, jak předejít možným zdravotním komplikacím, je udržovat tělo hydratované. Při intenzivnějším tréninku však voda sama o sobě nestačí, protože s potem neodchází jen voda, ale také minerály. Myslete proto také na doplnění hořčíku, draslíku a sodíku, které kromě vhodného jídelníčku najdeme v „ionťácích“ nebo potravinových doplňcích. Krví je dodáván potřebný kyslík do svalů, a tak dostatečnou hydratací udržujeme hladinu krve na normální úrovni a jsme schopni podávat lepší výkony. Dehydrataci tak předejdeme když pijeme před tréninkem, během i po něm.


Správný timing je v létě rozhodně na místě

V horkých dnech bychom pro sportovní aktivity určitě měli vybírat chladnější části dne, tedy brzy ráno, nebo naopak večer. Vybírejte cestičky, které jsou co nejvíce ve stínu, ideálně na přírodních cestách, které nejsou rozpálené tolik jako beton.


Co na sebe?

Preferujte volně padnoucí oblečení z funkčních materiálů. Pomohou tak našemu tělu lépe dýchat a ochlazovat se. Vynechte trička z bavlny, která zachycují pot a teplo na těle a nahraďte je lehkou funkční látkou z vláken, které snadno odvádějí pot. Tmavé barvy, které více absorbují sluneční záření vyměňte za barvy světlé.

Nejdůležitější částí těla, kterou je třeba ochránit, je hlava, proto zvolte kšiltovku, avšak ne tmavé barvy. Cítíte-li se extrémně unavení, můžete ji namočit.


Naslouchej svému tělu

Počátečními příznaky a symptomy přehřátí bývá únava, slabost, bolesti hlavy, svalové křeče, točení hlavy, závratě, zastavení pocení, dezorientace a nevolnost. Pokud během sportovní aktivity začnete některé z těchto příznaků pociťovat, zastavte, napijte se a vyhledejte co nejrychleji chladnější prostředí. Je rozhodně lepší přestat dříve cvičit, když tělo dává jasně najevo, že to dnes není tak úplně ono.


Sport a pohyb má být hlavně o radosti. Tak z toho nedělejme povinnost a utrpení! Bavte se, užívejte si a hlavně buďte v pohodě 🤍

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page