“Všem by prospělo snížení množství cukru”
Soustřeďme se na střeva, to co se dostane z jídla do našeho těla, o tom rozhodují zejména střeva. Naše přátelské střevní mikroorganismy samy vytvářejí takzvané neuromediátory, což jsou látky, které přímo ovlivňují mozek. Mozek a střeva spolu velmi aktivně komunikují.
Nejděsivější onemocnění mozku je Alzheimerova demence, která začíná dosahovat epidemických rozměrů. Prevence je tedy naprosto zásadní.
Nejčastěji chybujeme ve výživě
Nejefektivnějším řešením je snížit množství sladké chuti. Cukr, často ještě v kombinaci s tukem, je nejnávykovější součást naší stravy.
Všem by prospělo snížení množství cukrů. I když třeba nesladíme kávu nebo čaj, cukry jsou všude kolem nás. V obilovinách, v luštěninách, v ovoci, určité množství najdeme i v mléčných výrobcích a v zelenině.
Přitom - potřeba jíst cukry rovná se nule!
Naše tělo je totiž schopné si cukry samo vytvářet procesem glukoneogeneze. Probíhá v játrech nebo v ledvinách. Cukry se vytváří z bílkovin nebo z tuků.
Zároveň je ale nemožné, aby náš příjem cukrů byl nula. Důležitá je proto alespoň regulace cukrů.
Omezit slazení a doslazování nebo vynechat úplně, konzumovat potraviny v jejich původní přirozené podobě, tedy průmyslově nezpracované.
Co našemu mozku ubližuje? Zánětlivé poškození, poškození mozku nedostatkem živin, nebo poškození mozku toxickými látkami.
A právě prozánětlivé složky v mozku způsobují především cukry. Také vysoce průmyslově zpracované obiloviny fungují jako cukr v těle, trans tuky, které jsou ve ztužených tucích a některé omega 6 mastné kyseliny, tedy levné rostlinné oleje. Jestliže je konzumujeme často, ohrožujeme svůj mozek. K zánětu může vést i naše chování a nadměrný stres.
A jaká je ta nejjednodušší a účinná prevence případného poškození našeho mozku? “Jíst přirozené potraviny, vyvarovat se doslazování, kvalitně spát, hýbat se a zvládat stres.” Tak pojď semnou vyzkoušet ”30ti denní restart bez cukru” a tam si všechny tyhle zásady krásně osvojíme” 🤍 R.
Comments