top of page

Snídaně jako nutnost?

Aktualizováno: 21. 10. 2022

Snídat, či nesnídat? Pojďme se na to podívat. Snídaně je již dlouhou dobu považována za nejdůležitější jídlo dne, jelikož nám po ránu nastartuje metabolismus a tím připraví naše tělo na nový den. Zajistí dostatek energie, ze které můžeme celé dopoledne čerpat a netrápí nás hlad. Ale je snídaně opravdu tak nepostradatelná, jak se na první pohled zdá?

Jak to doopravdy je?

Naše tělo, i když to není vidět, pracuje i přes noc. Zatímco my spíme, tělo se regeneruje a nabírá sílu na další den. Přes noc trávíte a spotřebováváte energii, kterou ráno musíte znovu doplnit.

Někdo si neumí představit start dne bez toho, aniž by se nasnídal, a někdo do sebe po probuzení nedostane ani sousto. Jak najít tu správnou cestu?


Odpověď je celkem jednoduchá. Jednejte intuitivně. Pokud cítíte, že vaše tělo bez snídaně nefunguje, určitě snídani nevynechávejte, ale pokud nejste zvyklí snídat, a to poslední na co ráno myslíte, je snídaně, klidně ji o pár hodin odložte. Na snídani nikdy nespěchejte, udělejte si na ni čas, jezte pomalu a v klidu.


Není nutné za každou cenu ráno jíst a do hodiny po probuzení do sebe dostat 20–25 % z celkového energetického denního příjmu. Vždy berte v úvahu hlavně váš spánkový profil a váš tréninkový či pracovní harmonogram.


Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, proto je v tomto případě opravdu důležité najít tu správnou rovnováhu. Nás metabolismus by mohl zpomalit, pokud budeme vynechávat jídlo v ranních / dopoledních hodinách, ale budeme to dohánět odpoledne nebo večer. To se totiž energie získaná z jídla ukládá do tuků a následkem často bývá nárůst váhy.


Ráno vstát, rychle do koupelny, obléknout a honem do práce, do školy nebo s dětmi do školky. Na nic ostatního není čas, natož se stihnout nasnídat. Z toho spěchu a stresu nemáte ráno ani chuť jíst a první jídlo vás čeká až při polední pauze na oběd. Poznáváte se v tom?


Na uspořádání jestli můžete snídani vynechat úplně, nebo si ji jen posunete na pozdější hodinu záleží na skladbě vašeho celodenního stravování. Nové studie vyvracejí tvrzení, že pro zlepšení vašeho zdravotního stavu a optimalizaci váhy je důležité jíst pravidelně a to každé 2-3 hodiny, tedy jíst v průběhu celého dne.

Daleko vhodnější je časové rozmezí pro příjem jídla časově omezit, což nazýváme přerušovaný půst neboli intermittent fasting a toho můžeme dosáhnout právě vynecháním snídaně.

Více o přerušovaném půstu najdete na mém webu - odkaz v biu 👆🤍


Ale kdo by na snídani určitě neměl zapomínat?

  • Děti mají menší kapacitu žaludku a potřebují jíst častěji. S věkem se intervaly mezi jídly zpravidla prodlužují.

  • Dospělí, kteří jsou po ránu hladoví a posouvání jídla pouze zvyšuje hlad a následně i riziko přejídání se.

  • Nemocní, kteří ze zdravotních důvodů potřebují jídlo rozložit do více malých porcí v průběhu dne.

🤍 R.

99 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page