top of page

Overnight oats – snídaně, co ti ráno zachrání den

Chceš snídat chytře a bez stresu? Nauč se připravit overnight oats – kaši, kterou večer jen smícháš ve skleničce a ráno buď sníš doma, nebo si ji vezmeš s sebou do práce, do auta, kamkoli. Rychlovka. A navíc – díky tomu, že „odpočívá“ přes noc, spustí se lehká fermentace a z tvé snídaně se stává probiotická bomba 💣💥. Jo, fakt!

Kaše přes noc - ovesná kaše ve skleničce, ideální zavřít a vzít s sebou na cesty. Tato kaše jeozdobena malinama, ale lze ozdobit čímkoliv, co zrovna máte doma, nebo na co máte chuť.

Proč dát šanci kaši, co pracuje přes noc?

👉 Lepší trávení – namáčení přes noc rozkládá škroby a snižuje obsah kyseliny fytové, takže živiny z vloček tvoje tělo líp vstřebá. Skvělá volba pro každého, kdo má citlivé trávení nebo řeší lepek.


👉 Víc rezistentního škrobu – tohle je typ vlákniny, který krmí tvoje dobré bakterie ve střevech, podporuje metabolismus a zvyšuje pocit sytosti.


👉 Výživová bomba – oves je plný vlákniny, bílkovin, hořčíku, draslíku a dokonce i omega 3. Pomáhá stabilizovat cukr v krvi a přispívá ke zdraví střev.


👉 Úspora času – večer to zabere max 5 minut a ráno máš hotovo. No stress.


👉 Flexibilita – základ je super sám o sobě, ale můžeš si ho vymazlit na milion způsobů podle chuti a nálady.


Co budeš potřebovat?

Základ:

  • ovesné vločky

  • mléko (klidně kravské, mandlové, kokosové…)

  • chia semínka – zajistí krémovost a dodají vlákninu

  • jogurt nebo tvaroh – čím tučnější, tím krémovější výsledek


Doplňky podle chuti:

  • čerstvé/sušené ovoce

  • ořechy, semínka

  • skořice, vanilka, kokos, kakao

  • ořechové máslo nebo třeba trocha datle na doslazení


Jak na to?

  1. Do mixéru dej pár lžic jogurtu nebo tvarohu, hrnek mléka, lžíci chia semínek, ovoce a případně datli. Všechno rozmixuj.

  2. Vezmi si sklenici, nasyp cca třetinu ovesných vloček a zalij směsí z mixéru.

  3. Zamíchej, zavři a nech přes noc na kuchyňské lince. (Pokud chceš, můžeš ji dát i do lednice, ale na té lince proběhne fermentace trochu líp.)

  4. Ráno jen otevřeš, přidáš topping (ovoce, kokos…) a snídáš. Nebo vezmeš s sebou.


Tip navíc:

Kaše ti v lednici vydrží klidně 2–3 dny. Takže si jich můžeš v neděli večer udělat víc a mít snídani ready až do středy ✅


A to nejlepší?

Můžeš si s tím hrát. Tohle je jídlo, které může být každý den jiné. Přesně podle tebe.

Dej mi vědět do komentářů, co jsi do své kaše přidal/a ty 💛


A jestli hledáš další jednoduché, zdravé a fakt dobré recepty, mrkni na můj cookbook – najdeš tam 100+ nápadů, co budeš chtít točit pořád dokola.



Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

Přihlásit se k odběru článků z blogu

Díky za přihlášení

Renča Stehlíková, DiS. - specialista na zdraví a výživu

 

© 2024 by Michal Stehlik

bottom of page