Shakshuka je must-have, když chceš něco rychlého, jednoduchého, ale zároveň fakt výživného. Pochází ze Středního východu a je to geniální mix rajčatové omáčky, papriky, voňavého koření a dokonale připravených vajec.
Hodí se na snídani, lehký oběd nebo večeři – prostě kdykoli, když chceš jíst dobře a cítit se skvěle.
Tak ji vyzkoušej a dej mi vědět, jak ti chutnala! Těším se na zprávy. 💬

Ingredience
1 lžíce olivového oleje
1 malá cibule, nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 červená paprika, nakrájená na kousky
400 g rajčat (čerstvých nebo konzervovaných, nasekaných)
100 g kukuřice (čerstvé, konzervované nebo mražené)
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky sladké papriky
Špetka chilli (pokud máš rád/a ostřejší jídla)
Sůl a pepř podle chuti
2 vejce
Hrst čerstvé petrželky nebo koriandru na ozdobu
Tortilly nebo celozrnný chléb k podávání
Jdeme na to
Na pánvi rozehřej olivový olej, přidej cibuli a restuj, dokud nebude hezky měkká.
Přidej česnek a červenou papriku, restuj ještě 2–3 minuty.
Nasypej kmín, sladkou papriku, chilli, přidej rajčata, kukuřici, osol, opepři a dobře promíchej. Nech na mírném ohni probublávat asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Udělej v omáčce dvě prohlubně a rozklepni do nich vejce.
Přikryj pokličkou a nech vejce dojít 5–7 minut – záleží, jak moc tekutý žloutek máš rád/a.
Hotovo! Posypej čerstvou petrželkou nebo koriandrem a podávej s tortillami nebo pečivem.
Jak to vylepšit?
Chceš to pikantnější? Přidej chilli vločky nebo nakrájenou feferonku.
Pro krémovější chuť zkus přidat pár kousků fety nebo kozího sýra.
Jestli jedeš low-carb, vynech pečivo a dej si shakshuku jen s avokádem nebo salátem.
🔥 Tak co, jdeš do toho? Vyzkoušej a dej mi vědět, jak ti chutnala! 💬💛
👉 Další easy & zdravé recepty najdeš v mém cook book!
Comentarios