top of page

Shakshuka s vejci

rencastehlikova

Shakshuka je must-have, když chceš něco rychlého, jednoduchého, ale zároveň fakt výživného. Pochází ze Středního východu a je to geniální mix rajčatové omáčky, papriky, voňavého koření a dokonale připravených vajec.


Hodí se na snídani, lehký oběd nebo večeři – prostě kdykoli, když chceš jíst dobře a cítit se skvěle.

Tak ji vyzkoušej a dej mi vědět, jak ti chutnala! Těším se na zprávy. 💬

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno

  • 1 stroužek česneku, prolisovaný

  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky

  • 400 g rajčat (čerstvých nebo konzervovaných, nasekaných)

  • 100 g kukuřice (čerstvé, konzervované nebo mražené)

  • 1 lžička mletého kmínu

  • 1/2 lžičky sladké papriky

  • Špetka chilli (pokud máš rád/a ostřejší jídla)

  • Sůl a pepř podle chuti

  • 2 vejce

  • Hrst čerstvé petrželky nebo koriandru na ozdobu

  • Tortilly nebo celozrnný chléb k podávání


Jdeme na to

  1. Na pánvi rozehřej olivový olej, přidej cibuli a restuj, dokud nebude hezky měkká.

  2. Přidej česnek a červenou papriku, restuj ještě 2–3 minuty.

  3. Nasypej kmín, sladkou papriku, chilli, přidej rajčata, kukuřici, osol, opepři a dobře promíchej. Nech na mírném ohni probublávat asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.

  4. Udělej v omáčce dvě prohlubně a rozklepni do nich vejce.

  5. Přikryj pokličkou a nech vejce dojít 5–7 minut – záleží, jak moc tekutý žloutek máš rád/a.

  6. Hotovo! Posypej čerstvou petrželkou nebo koriandrem a podávej s tortillami nebo pečivem.


Jak to vylepšit?

Chceš to pikantnější? Přidej chilli vločky nebo nakrájenou feferonku.

Pro krémovější chuť zkus přidat pár kousků fety nebo kozího sýra.

Jestli jedeš low-carb, vynech pečivo a dej si shakshuku jen s avokádem nebo salátem.


🔥 Tak co, jdeš do toho? Vyzkoušej a dej mi vědět, jak ti chutnala! 💬💛


👉 Další easy & zdravé recepty najdeš v mém cook book!

 
 
 

Comentarios


  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

Přihlásit se k odběru článků z blogu

Díky za přihlášení

Renča Stehlíková, DiS. - specialista na zdraví a výživu

 

© 2024 by Michal Stehlik

bottom of page