top of page

Silný hovězí vývar

Chcete-li podpořit uzdravení svého těla, může být vývar tou správnou volbou. Vývar je tradičně považován za lék, a to již po staletí. Moje babička ho používá při nachlazení, ale používal se i k léčbě vážnějších nemocí. Vše co byste o vývaru měli vědět, mrkněte zde.

hovězí vývar

Ingredience

  • 1 kg hovězího masa s kostí (Maso je základ pro vývar, zatímco kosti přidávají minerály a želatinu.)

  • 2 cibule

  • 1/2 celeru

  • 2 velké mrkve

  • 2 velké petržele

  • 1 lžíci sádla

  • Sůl

  • 12 kuliček pepře

  • 6 kuliček nového koření

  • 2 bobkové listy

  • 2,5 litru vody

  • Jablečný ocet (k uvolnění minerálů z kostí)

  • Dle chuti česnek a petržel


Postup

  1. Na sádle osmahněte na větší kousky pokrájenou mrkev, celer a petržel. Pro zvýraznění chuti můžete maso a kosti opéct na suché pánvi nebo v troubě po dobu 20 minut při 200 stupních.

  2. Přidejte neoloupanou (slupka dodá vývaru pěknou barvu) a rozpůlenou cibuli, sůl, pepř, nové koření a bobkový list do hrnce. Pokud máte rádi česnek a petrželku, můžete je také přidat. Vše zalijte vodou a přiveďte k varu.

  3. Poté vývar nechte vařit v obyčejném hrnci po dobu alespoň tří hodin. Čím déle bude vývar vařit, tím bude silnější.

  4. Vývar nejprve sceďte přes cedník, abyste se zbavili velkých kusů, a poté ho přeceďte přes plátýnko, což odstraní menší nečistoty.

  5. Maso z hovězího odřezávejte a můžete jej buď podávat v polévce nebo přidat do dalších pokrmů.

  6. Pokud připravujete polévku, použijte čerstvou zeleninu, nakrájejte ji na kostičky a na pánvi ji chvilku prohřejte.

  7. Hotový vývar skladujte v sklenici v lednici, kde vydrží až 5 dní.

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page