Hledáte způsob, jak podpořit uzdravení svého těla? Silný hovězí vývar je ideální volbou. Po staletí je vývar považován za přírodní lék. Moje babička ho používala při nachlazení a podobně se využíval i při vážnějších onemocněních. Pro více informací o vývaru se podívejte zde.
Ingredience
1 kg hovězího masa s kostí (Maso je základ pro vývar, zatímco kosti přidávají minerály a želatinu.)
2 cibule
1/2 celeru
2 velké mrkve
2 velké petržele
1 lžíci sádla
Sůl
12 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2,5 litru vody
Jablečný ocet (k uvolnění minerálů z kostí)
Dle chuti česnek a petržel
Postup
Na sádle osmahněte na větší kousky pokrájenou mrkev, celer a petržel. Pro zvýraznění chuti můžete maso a kosti opéct na suché pánvi nebo v troubě po dobu 20 minut při 200 stupních.
Přidejte neoloupanou (slupka dodá vývaru pěknou barvu) a rozpůlenou cibuli, sůl, pepř, nové koření a bobkový list do hrnce. Pokud máte rádi česnek a petrželku, můžete je také přidat. Vše zalijte vodou a přiveďte k varu.
Poté vývar nechte vařit v obyčejném hrnci po dobu alespoň tří hodin. Čím déle bude vývar vařit, tím bude silnější.
Vývar nejprve sceďte přes cedník, abyste se zbavili velkých kusů, a poté ho přeceďte přes plátýnko, což odstraní menší nečistoty.
Maso z hovězího odřezávejte a můžete jej buď podávat v polévce nebo přidat do dalších pokrmů.
Pokud připravujete polévku, použijte čerstvou zeleninu, nakrájejte ji na kostičky a na pánvi ji chvilku prohřejte.
Hotový vývar skladujte v sklenici v lednici, kde vydrží až 5 dní.
Pro více úžasných receptů se podívejte na můj cookbook.
Comments