top of page

Špagety z jedné pánve

Jsou celozrnné těstoviny zdravější, než bílé? Rozhodně ano! Nejvíce je to znát na obsahu vlákniny a minerálních látek.


Celozrnné těstoviny jsou vyrobené z celozrnné mouky. Takové těstoviny jsou považovány za zdravější variantu především z těchto důvodů:

  • mají 2x vyšší obsah vlákniny, oproti bílým těstovinám

  • mají vyšší obsah minerálních látek - mangan, selen, měď a fosfor

  • mají vyšší obsah vitaminů

Vyšší obsah vlákniny podporuje pocit zasycení, a tak je možné, že výměnou bílých těstovin za celozrnné se budete cítit déle sytí, případně vám k nasycení bude stačit menší porce.


Volbou mohou být i luštěninové těstoviny, které se vyrábí z jednoho nebo dvou druhů luštěnin, nejčastěji po používají fazole - černé, mungo, adzuki, dále červená čočka a cizrna. Hlavní výhodou je vysoký obsah bílkovin a nižší obsah sacharidů. Představují zajímavou nízkosacharidovou alternativu.


A ještě jeden tip: Délka vaření ovlivňuje glykemický index těstoviny. Proto je vždy vařte “al dente”, neboli “na skus”. Takto uvařené těstoviny udrží pocit sytosti po delší dobu. Delší vaření totiž zvyšuje glykemický index. Měkké, nebo rozvařené těstoviny mají nižší efekt zasycení a hlad tak dostanete dříve.


Celozrnné špagety z jedné pánve


Potřebujeme

250 g celozrnných špaget

1 plechovka čerstvých rajčat (já měla domácí)

1 cibule nakrájená nadrobno

nastrouhaná cuketa

5 rajčat

450 ml vývaru

parmezán

oregano

hrst čerstvé bazalky

Postup

Do velké pánve vložíme špagety, nakrájenou cibuli najemno, rajčata na kostičky, plechovku rajčat a nastrouhanou cuketu. Přidáme oregano, bazalku, sůl (dle toho, jestli máte osolený vývar) a zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a vaříme 15 min, dokud nejsou špagety příjemně ”al dente”. Poté vše smícháme, posypeme parmezánem a lístky bazalky.


Dobrou chuť 🤍 R.




154 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page