top of page

Mandlové mléko

Mandlové mléko je snadná bezmléčná náhražka mléka, vyrobená z mandlí a vody. Je ideální pro zalití granoly, použití do smoothies, do snídaňové kaše nebo dokonce přidání do kávy!

Pokud se mě ptáte, domácí mandlové mléko chutná MNOHEM LÉPE než mandlové mléko z obchodu. Myslím, že budete souhlasit, až ho ochutnáte – domácí je nejlepší! Ve skutečnosti se pravděpodobně nebudete moci vrátit ke značce v obchodě poté, co uvidíte, jak dobře chutná a jak je snadné ho vyrobit.


Jak vyrobit mandlové mléko

Jednoduše rozmixujete mandle a vodu, dokud se mandle zcela nerozbijí. Výsledné „mléko“ je krémové, s jemnou mandlovou příchutí, které se hodí téměř do jakéhokoli receptu.

Po rozmixování stačí přecedit a získat hladké, krémové mléko.


Mandlové mléko bez karagenu

Jednou z největších výhod výroby vlastního domácího mandlového mléka je to, že si ho můžete vyrobit bez konzervačních látek nebo přísad, jako je karagenan – který se nachází v mnoha značkách zakoupených v obchodech. Karagenan pochází z mořských řas a pomáhá zahušťovat a stabilizovat potraviny, ale může také způsobit zánět a gastrointestinální nepohodlí v těle.

Pro lidi s autoimunitními onemocněními nebo citlivým zažíváním je určitě dobré se těmto přísadám vyhnout tím, že si doma připravíte vlastní mandlové mléko.


Jaké jsou zdravotní přínosy mandlového mléka?

  • Mandlové mléko je bez mléka, takže neobsahuje laktózu ani kasein, které mohou způsobit zažívací potíže

  • Díky mandlím bohatým na živiny může 1 šálek domácího mandlového mléka obsahovat až 8 % denní doporučené potřeby vápníku a 6 % denní potřeby železa

Jak vyrobit domácí mandlové mléko levněji než z obchodu

Výhodou domácí výroby vlastního mandlového mléka je to, že si vy sami určíte ingredience. V této domácí verzi nejsou žádná přidaná sladidla ani konzervanty! To také znamená, že se můžete rozhodnout, kolik mandlí v receptu použijete.


Pro nejkrémovější mandlové mléko doporučuji použít poměr uvedený níže, ale můžete ušetřit peníze tím, že použijete méně mandlí do vody. Když vyrábím mandlové mléko do granoly nebo do smoothies, často použiju pouze 1/2 šálku mandlí na 4 šálky vody, díky čemuž je tato domácí verze mnohem dostupnější. Také si myslím, že chutná lépe než cokoli, co jsem kdy koupila v obchodě! Doufám, že si to budete myslet i vy 🤗


Ingredience

  • 1 šálek mandlí namočených ve vodě na 4-6 hodin, nebo klidně celou noc

  • 4 šálky vody

Postup

  1. Namočené mandle sceďte a dobře propláchněte. Smíchejte všechny mandle a čerstvou vodu a v mixéru rozmixujte dojemna.

  2. Mandlové mléko přeceďte přes čistou utěrku a dobře vymačkejte. Zbylou mandlovou dužinu si můžete uložit do jiného receptu, ale zbytečně ji nevyhazujte, vždyť jsou to jen drcené mandle. Dužinu můžete použít jako posyp na snídaňovou kaši, jako drobenku na koláč, nebo z ní můžete vyrobit korpus na mandlové tartaletky.

  3. Mandlové mléko skladujte v lednici po dobu až 4 dnů. V případě potřeby můžete zmrazit až na 3 měsíce.

Tip:

  • Zkuste do směsi před mixováním přidat 1 lžíci kokosového oleje, 1 lžíci vanilky a 2 vypeckované datle. Výsledné mandlové mléko je extra krémové, sladké a neodolatelné!

  • Chcete-li získat slazené mandlové mléko, zkuste do dávky přidat až 2-3 datle a poté sceďte podle pokynů.

  • Pro ochucené mandlové mléko můžete přidat kapku vanilkového extraktu pro vanilkové mléko nebo 1 až 2 polévkové lžíce kakaového prášku pro čokoládové mléko .

Něco na závěr

S mixérem G21 Comfort nemusíte řešit poměr mandlí a vody. Mixér se díky programu na přípravu rostlinného mléka o všechno postará sám. Dokonce nemusíte mandle ani namáčet, on si je namočí, dodá si potřebné množství vody a pak se sám i umyje :)


S kódem RENCA15 máte 15% slevu na všechny produkty G21 Vitality.



29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page