top of page

Recept na fermentovanou zeleninu

V dnešní době, kdy se zaměřujeme na zdraví a pohodu, nám starodávné postupy jako fermentace zeleniny připomínají, že některé z nejlepších receptů pro zdraví pocházejí z minulosti. Kvašená zelenina je skvělým způsobem, jak se vrátit ke kořenům a prospívat našemu tělu tak, jak to příroda zamýšlela. Připojte se k této zdravé tradici a objevte radost a blahobyt, kterým vás fermentovaná zelenina může obdarovat 🫶.

recept na fermentovanou zeleninu. Pani zavira sklenici, ve ktere ma zeli a mrkev.
Fermentovaná zelenina je jedním z těch potravinových zázraků, které zlepšují zdraví našich střev a tím i celého těla.

Prospívá nám tím, že dodává našim střevům zdravá probiotika a podporuje rovnováhu mikrobiomu. Probiotika jsou prospěšné bakterie pro trávicí systém. Během procesu fermentace se tyto probiotické bakterie vytvářejí a množí, a když konzumujete kvašenou zeleninu, dodávají do vašeho trávicího systému zdravé mikroorganismy, které mohou pomoci zlepšit trávení a posílit imunitní systém. Probiotika jsou prospěšná nejen pro trávicí systém, ale mohou mít i pozitivní vliv na celkové zdraví.


Tato jednoduchá metoda fermentace mění chuť a výživovou hodnotu zeleniny, což je výhra pro naše zdraví a chuťové buňky. Vyzkoušejte to sami a objevte tu vynikající chuť fermentované zeleniny.


Fermentovaná zelenina


Ingredience


  • 1 ks zelí

  • 7 kusů mrkve

  • 1 cuketa

  • 1 okurka

  • 1 červená řepa

  • Kousek zázvoru

  • Čerstvé bylinky (například petržel, kopr nebo dle preference)

  • 3 % soli z hmotnosti zeleniny (pokud máte 1 kg zeleniny, přidejte 30 gramů soli)


Zeleninu můžete použít dle toho, co právě máte k dispozici nebo co máte rádi. Nicméně, zelí je pro mě vždycky vynikající základ.

Postup


  1. Nakrájejte všechnu zeleninu na menší kousky dle vaší preference. Mrkev můžete nastrouhat, okurku a cuketu nakrájet na kolečka, a řepu na tenké plátky. Nebo všechno hoďte do robota, abyste ušetřili čas, stejně tak, jako já :)

  2. Všechnu nakrájenou zeleninu přesuňte do velké nádoby.

  3. Přidejte 3 % soli z hmotnosti zeleniny. Pokud máte 1 kg zeleniny, přidejte 30 gramů soli.

  4. Začněte zeleninu promačkávat rukama. Tímto procesem se zelenina postupně začne "potit" a vytvářet šťávu.

  5. Když máte dostatek šťávy, přendejte zeleninu do fermentovacího hrnce nebo do velké sklenice. Při přendávání do sklenice stlačte zeleninu dolů, aby byla ponořena do vlastní šťávy.

  6. Zeleninu zatěžkejte tak, aby šťáva sahala nad ni. Pokud používáte fermentační hrnec, můžete přikrýt víčkem nebo zatížit kamenem, aby zabraňoval vzduchu vstoupit do kvašené zeleniny. Kromě kamene můžete také použít svrchní listy ze zelí jako přirozený způsob utěsnění kvašené zeleniny. Tyto listy dokonale drží zeleninu ponořenou do šťávy.

  7. Nechte nádobu s kvašenou zeleninou na lince nebo ve špajzu při pokojové teplotě na 3-5 dní. Během této doby probíhá intenzivní fermentace.

  8. Po 3-5 dnech uzavřete (moc neutahujte) a přendejte nádobu se zeleninou do ledničky. Tímto způsobem fermentace výrazně zpomalí.


Kvašenou zeleninu můžete skladovat v lednici, kde vydrží týdny až měsíce, ale myslím, že ji sníte dřív :) Podávejte ji jako přílohu k různým pokrmům nebo ji jezte samostatně, jako já :)


Dobrou chuť 🫶

198 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page