Polévka z červené čočky s batátem 🍠
Updated: Nov 22, 2022
Mám pro Vás skvělý recept na polévku z červené čočky. Díky rozpustné formě vlákniny jsou všechny sacharidy z žaludku do krve uvolňovány postupně, následně pak nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru. A v tom je právě to kouzlo, proč čočka zasytí na dlouhou dobu. Proto červenou čočku doporučuji jak při diabetu, tak i při redukční dietě.
Červená čočka obsahuje v jednom šálku spoustu železa (37% DDD) a má také vysoké hodnoty manganu (49% DDD). Dále harmonizuje metabolismus cukrů, inzulinu, ale také cholesterolu. Z dalších minerálů pak musím zmínit silný antioxidant selen, zinek, fosfor, z vitamínů kyselinu listovou a B6. Díky vysokému obsahu železa a bílkovin je vhodná pro vegetariány.

Suroviny
200 g červené čočky
400 g drcených rajčat
1 větší batát
1 cibule
olivový olej
1 celá skořice
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
2 hrsti na nudličky nakrájené plocholisté petržele
2 lžíce červeného vinného octa
špetka chilli (nemusí být)
2 lžičky soli

Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Batát oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
V kastrolu na středním oleji rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zpěnit cibulku. Přidáme bobkový list, skořici, chilli a česnek a za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme vinný ocet, tymián, promícháme, přidáme citronovou kůru, promícháme a necháme odvařit veškerou teutinu.
Přidáme batáty, čočku, promícháme, přidáme drcená rajčata, 700 ml vroucí vody a necháme vařit doměkka.
Vyndáme skořici a tymián a vmícháme nakrájenou petrželku.
Tak a teď už jí jděte vyzkoušet a dobrou chuť 🤗