top of page

Polévka z pečených rajčat s tvarohem

Hledáte inspiraci na skvělou večeři? Tuhle polévku z pečených rajčat a paprik si zamilujete! Patří mezi mé nejoblíbenější recepty. Doporučuji vybírat zralá rajčata – čím červenější, tím chutnější polévka bude.

Červené barvivo v rajčatech se nazývá lykopen. Ten se vytváří během zrání plodu a hlavně v povrchových vrstvách vystavených světlu. Odstraněním slupky z rajčat by se podstatně snížilo množství lykopenu. Lykopen chrání před rakovinou prostaty a naše tělo jej lépe využije z tepelně upravených rajčat než z těch syrových. Navíc, pokud jsou rajčata připravena na oleji, absorbce v těle se ještě zvyšuje.

Ingredience

  • 10 velkých, krásně zralých rajčat (lze přidat i cherry rajčátka)

  • 6 ks různě barevných paprik

  • 2 cibule

  • 1 palička česneku

  • pořádná hrst čerstvé bazalky

  • sůl a pepř

  • olivový olej

  • 2-3 hrnky vývaru

  • plnotučný tvaroh

  • ciabatta nebo kváskový chléb


Postup

  1. Roztopte troubu na 200 °C. Do velkého pekáče naskládejte rajčata, papriky, nakrájenou cibuli, celou paličku česneku a hrst čerstvé bazalky. Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě 30 minut.

  2. Upečenou rajčatovou směs zalijte vývarem (přidávejte postupně podle toho, jakou chcete mít výslednou konzistenci) a rozmixujte dohladka. Přidejte 2 lžíce tvarohu a ještě jednou promixujte.

  3. K polévce se skvěle hodí ciabatta. Roztrhejte ji na malé kousky, zakápněte olivovým olejem a pečte 15 minut v troubě, dokud nebude křupavá. Nebo podávejte s kváskovým chlebem, který lehce potřete máslem, posypete nastrouhaným sýrem a na 3 minutky zapečete v grilu.


Pro inspiraci na další úžasné recepty mrkněte na můj cookbook!



489 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Komentáře


bottom of page