Polévka z pečených rajčat s tvarohem
Hledáte inspiraci na skvělou večeři? Tuhle polévku z pečených rajčat a paprik si zamilujete! Já jí zařazuji k mým nejoblíbenějším👌. Doporučuji vybírat zralejší rajčata. Čím budou červenější, tím lépe bude polévka chutnat.

Pro zajímavost 💡
Červené barvivo v rajčatech se nazývá lykopen. Ten se vytváří v období zrání plodu a především v povrchových vrstvách vystavených světlu. Pokud bychom z rajčat odstranili slupku, podstatně by to snížilo množství lykopenu.
Lykopen chrání před rakovinou prostaty a zajímavostí je, že jej naše tělo lépe využije z tepelně upravených rajčat, než z těch syrových. A pokud jsou rajčata připravena na oleji, absorbce v těle se ještě zvyšuje 👌
Ingredience
10 velkých, krásně zralých rajčat (lze přidat i cherry rajčátka)
6 ks různě barevných paprik
2 cibule
1 palička česneku
pořádná hrst čerstvé bazalky
sůl a pepř
olivový olej
2-3 hrnky vývaru
plnotučný tvaroh
ciabatta nebo kváskový chléb

Postup
Roztopte troubu na 200 st. Do velkého pekáče naskládejte rajčata, papriky, nakrájenou cibuli, celou paličku česneku a hrst čerstvé bazalky. Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě 30 min.
Upečenou rajčatovou směs zalijte vývarem (ten přidávejte postupně podle toho, jakou chcete mít výslednou konzistenci) a rozmixujte dohladka. Přidejte 2 lžíce tvarohu a ještě jednou promixujte.
K polévce se výborně hodí ciabatta, kterou roztrháte na malé kousky a zakápnutou olivovým olejem pečete 15 minut v troubě, dokud nebude křupavá. Nebo podávejte s kváskovým chlebem, který lehce potřete máslem, posypete nastrouhaným sýrem a na 3 minutky zapečete v grilu 👌
Dobrou chuť 🤍
Renča