top of page

Polévka z pečených rajčat s tvarohem

Hledáte inspiraci na skvělou večeři? Tuhle polévku z pečených rajčat a paprik si zamilujete! Já jí zařazuji k mým nejoblíbenějším👌. Doporučuji vybírat zralejší rajčata. Čím budou červenější, tím lépe bude polévka chutnat.

Pro zajímavost 💡

Červené barvivo v rajčatech se nazývá lykopen. Ten se vytváří v období zrání plodu a především v povrchových vrstvách vystavených světlu. Pokud bychom z rajčat odstranili slupku, podstatně by to snížilo množství lykopenu.

Lykopen chrání před rakovinou prostaty a zajímavostí je, že jej naše tělo lépe využije z tepelně upravených rajčat, než z těch syrových. A pokud jsou rajčata připravena na oleji, absorbce v těle se ještě zvyšuje 👌


Ingredience

  • 10 velkých, krásně zralých rajčat (lze přidat i cherry rajčátka)

  • 6 ks různě barevných paprik

  • 2 cibule

  • 1 palička česneku

  • pořádná hrst čerstvé bazalky

  • sůl a pepř

  • olivový olej

  • 2-3 hrnky vývaru

  • plnotučný tvaroh

  • ciabatta nebo kváskový chléb


Postup

  1. Roztopte troubu na 200 st. Do velkého pekáče naskládejte rajčata, papriky, nakrájenou cibuli, celou paličku česneku a hrst čerstvé bazalky. Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě 30 min.

  2. Upečenou rajčatovou směs zalijte vývarem (ten přidávejte postupně podle toho, jakou chcete mít výslednou konzistenci) a rozmixujte dohladka. Přidejte 2 lžíce tvarohu a ještě jednou promixujte.

  3. K polévce se výborně hodí ciabatta, kterou roztrháte na malé kousky a zakápnutou olivovým olejem pečete 15 minut v troubě, dokud nebude křupavá. Nebo podávejte s kváskovým chlebem, který lehce potřete máslem, posypete nastrouhaným sýrem a na 3 minutky zapečete v grilu 👌


Dobrou chuť 🤍

Renča




398 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page