Ráda bych s vámi sdílela skvělý recept na polévku z červené čočky, která je nejen chutná, ale má také mnoho výživových výhod. Díky rozpustné formě vlákniny jsou všechny sacharidy z žaludku do krve uvolňovány postupně, což zabraňuje prudkým výkyvům hladiny krevního cukru. To z ní dělá ideální volbu pro diabetiky a ty, kteří se snaží redukovat váhu.
Dále je červená čočka bohatým zdrojem železa, manganu, selenu, zinku a dalších důležitých minerálů a vitaminů. Kromě toho harmonizuje metabolismus cukrů, inzulinu i cholesterolu. S vysokým obsahem železa a bílkovin je navíc vhodná pro vegetariány, kteří hledají kvalitní a výživnou alternativu. Připravte si tuto lahodnou polévku, která nabízí vynikající chuť i prospěšné účinky na zdraví!
Suroviny
200 g červené čočky
400 g drcených rajčat
1 větší batát
1 cibule (nakrájená najemno)
Olivový olej
1 celá skořice
4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
Nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
2 hrsti na nudličky nakrájené plocholisté petržele
2 lžíce červeného vinného octa
Špetka chilli (nemusí být)
2 lžičky soli
Postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Batát oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně 1 cm.
V kastrolu na středním ohni rozehřejte olivový olej a nechte na něm zpěnit nakrájenou cibulku. Přidejte celou skořici, bobkové listy, chilli a česnek a za stálého míchání restujte 1 minutu.
Přidejte vinný ocet, tymián a promíchejte. Poté přidejte nastrouhanou citronovou kůru a nechte odvařit veškerou tekutinu.
Přidejte nakrájené batáty a červenou čočku, dobře promíchejte. Poté přidejte drcená rajčata a 700 ml vroucí vody a nechte vařit doměkka.
Vyjměte celou skořici a tymián a vmíchejte nakrájenou petrželku.
Vaše lahodná polévka s červenou čočkou a batátem je hotova k podávání! Užijte si bohatou chuť a skvělý zážitek.
Dobrou chuť!