top of page

Zpracované vs. Ultra zpracované potraviny: Co je důležité vědět

V dnešní době, kdy stále více lidí dbá o svůj zdravý životní styl a správnou výživu, se pojmy jako "zpracované potraviny" stávají stále důležitějšími. Ale co vlastně znamenají tyto pojmy a jaké jsou rozdíly mezi "zpracovanými" a "ultra zpracovanými" potravinami?

Zpracované vs. Ultra zpracované

Začněme tímto jednoduchým rozdílem: zpracované potraviny jsou ty, které byly upraveny z jejich původního stavu, ale zachovávají většinu svých přirozených složek. Například kvašená jídla, jako kimchi a kysané zelí, konzervované fazole, předvařené obilí, hummus a celozrnné těstoviny, patří mezi zpracované potraviny. Co mají společného? Jsou plné vláken a polyfenolů, které mohou pozitivně ovlivnit naše střevo a celkovou tělesnou pohodu.


Na druhou stranu jsou potraviny označované jako "ultra zpracované" často průmyslově vyráběné a často obsahují minimum živin. Jak je poznáme? Obecné pravidlo zní: pokud seznam surovin obsahuje názvy, které byste v běžné domácnosti nenašli, jedná se pravděpodobně o ultra zpracovaný produkt.


Vliv zpracovaných potravin na hormonální reakci

Vliv zpracovaných potravin na hormonální reakci je klíčovým aspektem, který ovlivňuje naše tělesné funkce a celkové zdraví.


Je důležité pochopit, jak průmyslové zpracování potravin mění naši biologickou reakci na jídlo.


Když konzumujeme vysoce průmyslově zpracované potraviny, jako jsou sladkosti, průmyslově vyráběné obiloviny, slané pochoutky a jiné, naše tělo reaguje na tuto stravu jiným způsobem než na čerstvé, nezpracované potraviny.


Průmyslově zpracované potraviny mají tendenci obsahovat vysoké množství jednoduchých sacharidů, transmastných kyselin, umělých sladidel a rafinovaných olejů. Tyto složky mohou narušit normální hormonální reakci na jídlo.


Konkrétně může průmyslové zpracování sacharidů, zejména bílé mouky a rafinovaného cukru, způsobit rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, což aktivuje uvolňování inzulinu. Chronické nadměrné vylučování inzulinu, což je hormon zodpovědný za regulaci hladiny cukru v krvi, může způsobit inzulinovou rezistenci, což je klíčový faktor v rozvoji cukrovky a dalších metabolických poruch.


Také průmyslové zpracování potravin může vést k nerovnováze hormonu leptinu, což je hormon, který reguluje pocit sytosti. Když konzumujeme vysoce zpracované potraviny, naše tělo může ztratit schopnost rozpoznat, kdy jsme dostatečně sytí, což vede k nadměrnému příjmu kalorií.


Celkově řečeno, je důležité si uvědomit, že kvalita potravin, které konzumujeme, může mít hluboký vliv na naše hormonální systémy a naše zdraví. Vyvážená strava s minimálním množstvím průmyslově zpracovaných potravin může pomoci udržet hormonální rovnováhu a snížit riziko metabolických onemocnění. Je to důležitý krok k dosažení optimálního zdraví a pohody.


Změny k lepšímu

Abychom se vyhnuli negativnímu vlivu ultra zpracovaných potravin, měli bychom přehodnotit svůj přístup ke stravování. Klíčem k tomu je minimalizace příjmu těchto potravin a zaměření se na stravování, které obsahuje co nejméně zpracovaných složek. Doporučuji jíst menší počet větších jídel a vyhýbat se nadbytečným svačinám.


Důležité je také jíst pomalu, aby si tělo mohlo správně uvědomit, kdy je syté.

Průmysl má tendenci upravovat potraviny tak, aby byly co nejatraktivnější pro spotřebitele. Proto je klíčem konzumovat potraviny v co nejpřirozenější formě. To znamená omezit příjem bílé mouky, džusů, margarínů a rafinovaných olejů.


Je důležité si uvědomit, že to, co upraví průmysl, nemusí vždy být výživově prospěšné, a může obsahovat nezdravé přísady, které bychom měli omezit ve své stravě.


Není však třeba zoufat, pokud máte některé z ultra zpracovaných potravin ve svém jídelníčku. Jednoduché změny mohou přinést zdravější stravování. Například můžete nahradit svůj obvyklý "dietní" jogurt s obsahem stabilizátorů, příchutí a umělých sladidel za jogurt, který obsahuje pouze mléko a probiotika. Do něj si můžete přidat čerstvé ovoce, ořechy a semínka pro ochucení. Tímto způsobem můžete postupně snižovat svůj příjem ultra zpracovaných potravin a přispět ke zlepšení vaší výživy a celkového zdraví.

 

Myslete na to, co dáváte svému tělu. Zdravá strava je klíčem k celkovému zdraví, a malé změny mohou přinést velký rozdíl. 💚🥗

56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

Přihlásit se k odběru článků z blogu

Díky za přihlášení

Renča Stehlíková, DiS. - specialista na zdraví a výživu

 

© 2024 by Michal Stehlik

bottom of page