top of page

Španělské Gazpacho

Aktualizováno: 7. 8. 2024

Gazpacho je dokonalým společníkem pro horké letní dny, kdy chcete něco lehkého a zdravého. Jednoduché na přípravu, bohaté na vitamíny, a ideální jako lehký oběd nebo večeře. Připravte si ji předem a podávejte dobře vychlazenou!

Studená polévka Gazpacho

Suroviny

  • 6 velkých rajčat – oloupejte a nakrájejte

  • 1 střední okurka – oloupejte a nakrájejte

  • 1 zelená paprika – zbavená semínek a nakrájená

  • 1 červená paprika – zbavená semínek a nakrájená

  • 1 malá cibule – oloupaná a nakrájená

  • 2 stroužky česneku – oloupané a nasekané

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 2 lžíce vinného nebo jablečného octa

  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru

  • Sůl a pepř – podle chuti

  • Čerstvé bylinky (petrželka, bazalka nebo koriandr) na ozdobení


  1. Vložte všechna nakrájená rajčata, okurku, papriky, cibuli a česnek do mixéru. Mixujte, dokud nebude směs hladká. Pokud máte rádi trochu textury, můžete část zeleniny ponechat na jemně nakrájené kousky a přidat je později.

  2. Přidejte extra panenský olivový olej, ocet, sůl a pepř do mixéru. Opět promixujte, aby se chutě propojily. Ochutnejte a případně dolaďte solí a pepřem.

  3. Přilévejte vodu nebo zeleninový vývar, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Někteří lidé preferují hustší gazpacho, zatímco jiní mají rádi lehčí variantu.

  4. Přelijte polévku do mísy nebo nádoby s víkem a dejte ji na dvě hodiny do lednice, aby se všechny chutě prolnuly a polévka byla dokonale osvěžující.

  5. Před podáváním ozdobte gazpacho čerstvými bylinkami, jako je petrželka, bazalka nebo koriandr. Pro extra chuť můžete přidat i pár kapek olivového oleje nebo kousky čerstvé zeleniny.


Tipy na Podávání:

  • Podávejte s kousky opečeného kvasového chleba nebo krutony pro extra křupavost.

  • Přidejte na vrch plátky avokáda nebo krevetky pro speciální příležitost.

  • Pokud máte rádi pikantní, zkuste přidat trochu chilli nebo kajenského pepře.


Pro více skvělých receptů mrkněte na můj cook book!





Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

Přihlásit se k odběru článků z blogu

Díky za přihlášení

Renča Stehlíková, DiS. - specialista na zdraví a výživu

 

© 2024 by Michal Stehlik

bottom of page