Gazpacho

Gazpacho může sloužit jako zeleninový předkrm, který vznikl v Andalusii. Je to španělský tekutý salát z čerstvé zeleniny, který se podává vychlazený. Může se podávat jako studená ”polévka”, nebo také jako hustější nápoj, který se popíjí ze širokých sklenic.


Nejvíc nám chutná v létě, kdy jsou horký dny.

Suroviny

  • 1 kg vyzrálých rajčat

  • 1 salátová okurka

  • 1 paprika

  • ½ červené cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1-2 lžíce červeného vinného octa

  • 3-4 lžíce olivového oleje

  • ½ lžičky soli + na ochucení

  • čerstvě mletý černý pepř

  • 2 plátky bílého chleba

  • čerstvá bazalka na dozdobení

Postup

  1. Rajčatům vykrojte tuhého bubáka, rozkrojte je napůl a lžící z nich vydlabejte dužinu, nebude do gazpacha potřeba. Větší kousky rajčat ještě překrájejte. Okurku oloupejte, papriku očistěte od semínek, a obojí nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nasekejte nahrubo, česnek najemno.

  2. Zeleninu, olej, ocet, sůl a pepř vhoďte do mixéru a krátce rozmixujte na kaši. Z chleba odřežte kůrku, pokrájejte ho na kousky a přidejte do mixéru. Nechte 2 minuty nasáknout, mezitím můžete vznikající gazpacho ještě dochutit octem, olejem nebo solí.

  3. Znovu rozmixujte, tentokrát co nejvíce dohladka. Přelijte do vhodné skleněné nádoby a nechte před podáváním alespoň hodinu vychladit.


Hotové gazpacho můžete několik dní uchovávat v lednici, nejlépe chutná vychlazené.


Tak kdo ho v prvních horkých dnech vyzkouší? 😋


15 views0 comments

Recent Posts

See All