Gazpacho je dokonalým společníkem pro horké letní dny, kdy chcete něco lehkého a zdravého. Jednoduché na přípravu, bohaté na vitamíny, a ideální jako lehký oběd nebo večeře. Připravte si ji předem a podávejte dobře vychlazenou!
Suroviny
6 velkých rajčat – oloupejte a nakrájejte
1 střední okurka – oloupejte a nakrájejte
1 zelená paprika – zbavená semínek a nakrájená
1 červená paprika – zbavená semínek a nakrájená
1 malá cibule – oloupaná a nakrájená
2 stroužky česneku – oloupané a nasekané
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce vinného nebo jablečného octa
500 ml vody nebo zeleninového vývaru
Sůl a pepř – podle chuti
Čerstvé bylinky (petrželka, bazalka nebo koriandr) na ozdobení
Vložte všechna nakrájená rajčata, okurku, papriky, cibuli a česnek do mixéru. Mixujte, dokud nebude směs hladká. Pokud máte rádi trochu textury, můžete část zeleniny ponechat na jemně nakrájené kousky a přidat je později.
Přidejte extra panenský olivový olej, ocet, sůl a pepř do mixéru. Opět promixujte, aby se chutě propojily. Ochutnejte a případně dolaďte solí a pepřem.
Přilévejte vodu nebo zeleninový vývar, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Někteří lidé preferují hustší gazpacho, zatímco jiní mají rádi lehčí variantu.
Přelijte polévku do mísy nebo nádoby s víkem a dejte ji na dvě hodiny do lednice, aby se všechny chutě prolnuly a polévka byla dokonale osvěžující.
Před podáváním ozdobte gazpacho čerstvými bylinkami, jako je petrželka, bazalka nebo koriandr. Pro extra chuť můžete přidat i pár kapek olivového oleje nebo kousky čerstvé zeleniny.
Tipy na Podávání:
Podávejte s kousky opečeného kvasového chleba nebo krutony pro extra křupavost.
Přidejte na vrch plátky avokáda nebo krevetky pro speciální příležitost.
Pokud máte rádi pikantní, zkuste přidat trochu chilli nebo kajenského pepře.
Pro více skvělých receptů mrkněte na můj cook book!
Yorumlar