Gazpacho
Gazpacho může sloužit jako zeleninový předkrm, který vznikl v Andalusii. Je to španělský tekutý salát z čerstvé zeleniny, který se podává vychlazený. Může se podávat jako studená ”polévka”, nebo také jako hustější nápoj, který se popíjí ze širokých sklenic.
Nejvíc nám chutná v létě, kdy jsou horký dny.

Suroviny
1 kg vyzrálých rajčat
1 salátová okurka
1 paprika
½ červené cibule
1 stroužek česneku
1-2 lžíce červeného vinného octa
3-4 lžíce olivového oleje
½ lžičky soli + na ochucení
čerstvě mletý černý pepř
2 plátky bílého chleba
čerstvá bazalka na dozdobení
Postup
Rajčatům vykrojte tuhého bubáka, rozkrojte je napůl a lžící z nich vydlabejte dužinu, nebude do gazpacha potřeba. Větší kousky rajčat ještě překrájejte. Okurku oloupejte, papriku očistěte od semínek, a obojí nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nasekejte nahrubo, česnek najemno.
Zeleninu, olej, ocet, sůl a pepř vhoďte do mixéru a krátce rozmixujte na kaši. Z chleba odřežte kůrku, pokrájejte ho na kousky a přidejte do mixéru. Nechte 2 minuty nasáknout, mezitím můžete vznikající gazpacho ještě dochutit octem, olejem nebo solí.
Znovu rozmixujte, tentokrát co nejvíce dohladka. Přelijte do vhodné skleněné nádoby a nechte před podáváním alespoň hodinu vychladit.
Hotové gazpacho můžete několik dní uchovávat v lednici, nejlépe chutná vychlazené.
Tak kdo ho v prvních horkých dnech vyzkouší? 😋