Hovězí vývar a vše co o něm potřebujete vědět
Aktualizováno: před 1 dnem
Vývar je tradiční nápoj nebo pokrm, který je už po staletí považován a lék. Moje babička ho používá při nachlazení, ale používal se i k léčbě vážnějších nemocí.
Kostní vývar má obrovský nutriční potenciál. Obsahuje totiž velké množství minerálů (vápník, hořčík, fosfor, draslík a síru). Obsahuje také elektrolyty (z vyvařené zeleniny), bílkoviny, tuky, aminokyseliny a želatinu (která podporuje zdraví kloubů, ale také má velmi blahodárný a léčivý vliv na náš zažívací systém) a to všecno v té pro naše tělo nejlépe stravitelné formě.

Želatina, která je obsažena ve vývaru má pozitivní vliv na správnou kyselost žaludku, což podporuje další trávení. Také obsahuje hodně aminokyselin, které pomáhají podporovat sekreci žluči, což také pozitivně ovlivňuje trávení. A tím, že trávení podpoříme, podpoříme např. i spalování tuku, imunitu a v neposlední řadě pomůžeme kloubům a vazům.
To jsou hlavní důvody, proč doporučuji popíjet čistý vývar s každým jídlem, ideálně si chvíli před každým jídlem dát malý šálek vývaru, protože pomůže nastartovat naše trávení.
Ve vývaru je také obsažen kolagen, který léčí naše střevo - hraje zásadní roli v zacelení a hojení propustného střeva a má velmi pozitivní vliv na naše vlasy, kůži, klouby i zuby. Kolagen má zklidňující a ochranný efekt na sliznici trávicího traktu - může být efektivní ři léčbě pálení žáhy, crohnovychoroby, syndromu dráždivého tračníku, ulcerózní kolitidy a dalších GIT potíží.
Střevo je také základem pro imunitu a správné zpracování živin z potravy, tedy i celkové zdraví. Proto platí, že pokud nefungují střeva správně, nemůžeme očkekávat jakýkoliv posun i v dalších oblastech.
Pestrost je základ. To znamená, že je důležité střídat různé druhy vývaru (vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí, krůtí, králičí, kachní, husí, divočinu a také rybí). Každé maso nabízí unikátní a jiné složení živin. Proto je dobré střídat druhy masa, kostí, včetně kloubů i kůže. Pokud máte histaminovou intoleranci, tak posléze spolu zkonzultujeme, jak dlouze tažený vývar bude pro Vás vhodný.
Do vývaru je dobré přidat ocet, který používáme jako rozpouštědlo k uvolnění minerálů z kostí. Díky octu se také snižuje potřebná délka vaření a stačí tak o 25 - 50 % kratší čas pro zisk opravdu mineralizovaného a gelového vývaru. Můj recept na vývar najdete zde.
🤍